Okolje

Mikroplastika potuje tudi z vetrom

Mikroplastiko je mogoče najti tudi v odročnih in nenaseljenih območjih

Znanstveniki so doslej domnevali, da majhni delci plastike – mikroplastika po svetu “potujejo” predvsem po rekah in morjih. Analize v francoskih Pirenejih pa so pokazale, da jih daleč nosijo tudi zračni tokovi.

Mikroplastika so delci umetnih snovi, manjši od petih milimetrov.

Znanstveniki z instituta Ecolab v francoskem kraju Castanet-Tolosan so med letoma 2017 in 2018 več kot pet mesecev pozimi preiskovali redko poseljeno območje v Pirenejih, ki je precej oddaljeno od večjih mest ter industrijskih ali kmetijskih območij.

Na kvadratnem metru območja okoli 1400 metrov nad morjem so vsak dan našteli okoli 365 novih delcev mikroplastike, velikih do 750 mikrometrov (0,75 milimetra) in s premerom do 300 mikrometrov (0,3 milimetra). Izračunali so, da delci izvirajo iz do 95 kilometrov oddaljenih virov. V tem krogu ni nobenih velikih mest, je pa nekaj manjših, so zapisali v študiji, objavljeni v reviji Nature Geoscience.

Dosedanje analize so pokazale, da veter nosi mikroplastiko iz velikih mest, kot je Pariz, v okolico, zdaj pa so znanstveniki ugotovili, da zračni tokovi delce nosijo tudi precej dlje.

 

 STA
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button