Okolje

Sumatrski nosorog vse bliže izumrtju – poginil zadnji samec

V Maleziji je poginil zadnji samec sumatrskega nosoroga. V državi je ostala samo še ena samica te ogrožene vrste, ki je tako vse bliže izumrtju.

Sumatrski nosorogi so bili nekoč razširjeni vse do vzhodne Indije in po vsej Maleziji, sedaj pa jih je ostalo le še okoli 80, kažejo podatki Svetovnega sklada za naravo (WWF). V divjini jih je še peščica v Indoneziji.

Rogovi, ki jih uporabljajo v tradicionalni medicini

To je posledica krivolova zaradi njihovih rogov, ki jih uporabljajo v tradicionalni medicini in nezakonitega poseganja v njihovo naravno okolje. Njihovo vse manjše število pomeni, da so vse bolj izolirani, tako da je le malo možnosti, da bi se srečali in oplodili.

Vzrok smrti še ni znan

Neuspešni so bili tudi poskusi, da bi samec Tam, ki je poginil, oplodil dve samici, saj sta bili obe neplodni. Živel je v naravnem rezervatu na otoku Borneo. Vzrok njegove smrti še ni znan, po poročanju medijev pa naj bi imel težave z ledvicami in jetri, zadnji teden pa je bil na intenzivni negi.

Tam naj bi bil star nekaj več kot 30 let. V rezervatu je bil od leta 2008, potem ko so ga našli na neki plantaži palmovega olja v malezijski zvezni državi Sabah. Sumatrski nosorogi sicer povprečno živijo 35 do 40 let.

Vendarle ohranili genom poginulega samca

Edino samico v Maleziji z imenom Iman želijo sedaj s ciljem ohranitve vrste zunajtelesno oploditi s pomočjo samca iz Indonezije. So pa ohranili genom poginulega samca in upajo, da bo ob pomoči sodobne tehnologije lahko prispeval gene za ohranitev vrste.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button