Okolje

Plastični odpadki: znanstveniki o novih načinih zmanjševanja plastike

Plastika je dolga desetletja veljala za najbolj uporabno industrijsko snov - trdna, lahka, poceni in primerna za skoraj vse vrste izdelkov. Zdaj obstojnost plastike že dolgo pomeni tudi eno največjih onesnaženj planeta.

Človeštvo je s plastičnimi odpadki onesnažilo takorekoč celo Zemljo. Odpadke je moč najti na kopnem, v morjih, jezerih, rekah, celo v živalih in ljudeh. Problemu se je na globalni ravni posvetila mednarodna skupina znanstvenikov. Ta je v reviji Science predstavila načine, kako bi se plastični odpadki lahko zmanjšali.

A tudi novi načini niso dokončna rešitev. Produkcija plastike vseskozi raste. Tudi ob vseh predvidenih ukrepih bi do leta 2040 v okolju končalo 710 milijonov ton odpadkov. 460 milijonov na kopnem in 250 milijonov ton v različnih vodah.

Skupina strokovnjakov na čelu z Winniejem Laujem iz ameriškega združenja Pew Charitable Trusts je izpostavila pet ukrepov. S temi bi se plastični odpadki v naslednjih dveh desetletjih lahko zmanjšali. Ukrepi so zbiranje odpadkov, uničenje, reciklaža, zmanjšanje proizvodnje plastike in obsežna menjava plastičnih izdelkov z alternativnimi. Le ob skrbnem upoštevanju vseh petih bi lahko količino odpadkov v dveh desetletjih znižali za skoraj 80 odstotkov, so prepričani znanstveniki.

“Izsledki raziskavi so zelo jasni, a hkrati kličejo po takojšnem ukrepanju. Izsledki nazorno kažejo zahtevo po nujnih spremembah v odnosu do plastike v družbi,” prvi Stefan Krause z univerze v Birminghamu. Ta dodaja, da študija natančno kaže, katere ukrepe in kombinacije ukrepov je treba sprejeti, da se bo zmanjšalo globalno onesnaževanje s plastiko.

Težava se pojavlja v svetovnih morjih in oceanih

Medtem ko je v urbanih predelih sveta zbiranje in nadaljnje obravnava odpadkov ob primernih ukrepih rešljiva, se večja težava pojavlja v svetovnih morjih in oceanih. Pew Charitable Trusts se je skupaj z nemškim podjetjem Systemiq ter britanskima univerzama v Leedsu in Oxfordu posvetila tudi temu problemu. Pri tem so poudarili, da bo še vedno treba za odpadke poskrbeti, preden pridejo v vodo.

Na prvem mestu je zmanjšanje proizvodnje in porabe plastike, kjer naj bi številne proizvode nadomestili tisti iz papirja in drugih razgradljivih materialov. Plastični odpadki bi se morali zbirati tudi v državah z nizkim BDP, kjer tega še niso storili. Pomembno je tudi pravilno uničenje vseh tistih 23 odstotkov materialov, ki jih ni smotrno reciklirati. Poleg tega bi se plastični odpadki morali manj izvažati.

“Vse predlagane ukrepe je moč izpeljati z že obstoječimi in preizkušenimi tehnologijami. Vse je že v naši moči. Seveda pa je potrebna politična, družbena in podjetniška volja za spremembe, da bi to lahko dosegli,” pravi soavtor raziskave Ed Cook z univerze v Leedsu.

Znanstveniki opozarjajo, da je čas za takojšnje ukrepanje. Prvi kritiki pa opozarjajo, da velja razmisliti tudi o dodatnih ukrepih. Pravijo, da je v študiji premalo prostora posvečenega tehnološkim inovacijam na področju biološko razgradljivih plastičnih materialov, ki bi lahko rešili še nekaj odstotkov onesnaženja.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button