NoviceTehnologija

Digitalni boni: danes je zadnji dan, ko jih lahko unovčiš!

Upravičenci do digitalnih bonov lahko te unovčijo le še danes. Na vladni službi za digitalno preobrazbo so do 25. novembra zabeležili 178.668 unovčitev digitalnih bonov v skupni vrednosti 25,87 milijona evrov. Skupno je po zadnjih podatkih vladne službe 224.108 upravičencev.

Digitalni boni v vrednosti 150 evrov, ki jih je prinesel zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, so v veljavo stopili 15. junija letos. Najprej so jih za nakup računalniške opreme lahko koristili osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje. Jeseni se jim je pridružilo še 67 oseb v starosti 55 let ali več, ki so do 25. avgusta opravile najmanj 80 odstotkov ali devet ur izobraževanj s področja digitalnih kompetenc.

Omenjeni upravičenci lahko tako še danes uporabijo bone pri nakupu prenosnih, tabličnih in namiznih računalnikov, računalniških zaslonov, spletnih kamer, tipkovnic in mišk, tiskalnikov, slušalk z mikrofonom in druge računalniške opreme.

Projekt digitalnih bonov so sicer spremljali zapleti okoli izobraževanj oseb, starih 55 let ali več. Del javnosti je opozarjal na diskriminacijo starejših pri razpisu za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj zanje, prav tako so očitki leteli na majhno število razpisanih izobraževalnih mest.

Digitalni boni so bili sicer deležni tudi kritik s strani ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Med drugim je opozorila, da ne bodo prispevali k dvigu digitalne pismenosti in vključenosti, temveč bodo še povečali digitalni in socialni razkorak.

Vladna služba za digitalno preobrazbo je na podlagi ugotovljenih nepravilnosti pri razpisu od Slovenskega regionalno razvojnega sklada zahtevala razveljavitev razpisa. Uradna razveljavitev je sledila 16. septembra.

Kaj nas čaka po digitalnih bonih?

Na vladni službi bodo v prihodnje poleg že zagotovljenih sredstev namenili še dodatna sredstva za dvig digitalnih kompetenc, da se bo teh usposabljanj lahko udeležilo večje število ljudi. Prav tako je v pripravi novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bo v kratkem poslana v vladno obravnavo. Ta bo na nediskriminatoren način omogočila usposabljanje vsem, ki to želijo in potrebujejo, je zapisano na spletni strani vladne službe.

Med osrednjimi novostmi novele je ustanovitev računalniškega sklada. Ta bo omogočal izposojo računalniške opreme posameznim ciljnim skupinam prebivalstva. Predlagani upravičenci so socialno šibkejši, otroci s posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci. Novela zakona naj bi bila sprejeta še letos.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button