Okolje

Manj svečk za manj grobov tudi letos z dobrodelnostjo

Fundacija Svečka bo ta teden v 27 slovenskih krajih znova organizirala ekološko-humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov. Namen akcije je zmanjšati količino sveč na pokopališčih v času 1. novembra in zbrana sredstva preusmeriti v dobrodelne namene. Sredstva bodo med drugim letos namenjena prizadetim v poplavah.

“Obiskovalce pokopališč bomo osveščali o pomembnosti racionalne potrošnje sveč, cvetja in drugih izdelkov s kratko življenjsko dobo, ki predstavljajo veliko obremenitev za okolje,” so pri fundaciji Svečka zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so pojasnili, bo tudi letos mogoče darovati prispevke, v zameno pa bodo darovalci prejeli zastavico sočutja, kamenčke in druge simbolične predmete, s katerimi se bodo lahko okolju prijazno poklonili spominu na preminule. S tovrstnimi akcijami so v preteklih letih zbrali več kot pol milijona evrov.

V projektu sodeluje 150 organizacij in več kot 500 prostovoljcev iz vse Slovenije. Fundacija bo vsa zbrana sredstva namenila prejemnikom iz krajev, ki sodelujejo v projektu, in sicer bodo namenjena za nakup medicinskih pripomočkov ter za zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih.

“V letošnjem letu so upravičeni prejemniki tudi osebe in organizacije, ki so bile prizadete v poplavah,” so zapisali in dodali, da bodo sredstva namenjena tudi za nakup reševalne opreme za posredovanje ob poplavah. Po njihovih navedbah pa bo več krajev v Sloveniji sredstva namenilo za razvoj genetskega zdravila za deklico Karolino.

Prižgi virtualno svečko

Tudi letos Slovenci lahko prižgejo virtualno svečko prek SMS-sporočila. Pošljejo lahko ključno besedo SVECKA5 na 1919 in s tem prispevajo pet evrov v dobrodelne namene. To lahko storijo uporabniki mobilnih storitev operaterjev Telekom Slovenije, A1, T2 in Telemach.

Slovenci še vedno kupimo preveč sveč

V Sloveniji smo lani kupili 3992 ton nagrobnih sveč, od tega večino parafinskih (elektronskih je bilo manj kot deset odstotkov), je zapisalo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Podatki sicer kažejo, da se letna količina kupljenih nagrobnih sveč zmanjšuje. V primerjavi z letom 2010 se je količina lani zmanjšala za skoraj 40 odstotkov, v primerjavi z letom 2021 pa za štiri odstotke.

Odpadne nagrobne sveče so sestavljene iz ohišja, ki je običajno iz plastike ali stekla, kovinskega pokrovčka, ostankov voska in v primeru elektronskih nagrobnih sveč tudi iz elektronske komponente. Leta 2021 je bilo od 4177 ton sveč, danih na trg, skupaj zbranih za 2064 ton odpadnih nagrobnih sveč. Od tega je bilo recikliranih 1097 ton.

Prižgi čim manj sveč ali pa se jim izogni!

Odpadne nagrobne sveče sicer niso nevaren odpadek, vendar njihovo odstranjevanje lahko povzroča škodljive vplive na okolje. Zagotavljanje recikliranja odpadnih materialov iz nagrobnih sveč prispeva k ohranjanju naravnih virov in preprečevanju izpustov v okolje zaradi nevarnih snovi, ki nastajajo pri razpadanju ali sežiganju polivinil klorida.

Največje težave po navedbah ministrstva povzroča kopičenje odpadnih sveč pri upravljavcih pokopališč in izvajalcih občinske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov. Velike količine skladiščenih odpadnih nagrobnih sveč povečujejo tudi požarno ogroženost, kar se je pred časom pokazalo pri požarih odpadkov.

“Število prižganih sveč na grobu ne bi smelo biti merilo našega spoštovanja do pokojnih,” so poudarili na ministrstvu. Obiskovalce pokopališč zato pozivajo, naj prižgejo čim manj sveč oziroma se temu v celoti izognejo. “Predniki vam ne bodo zamerili, potomci pa vam bodo za to hvaležni. Če pa želite na vsak način prižgati svečo, potem uporabite sveče, ki jih je mogoče znova napolniti, ali takšne z daljšim časom gorenja,” so dodali.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button