Šport

Slovenski gluhi košarkarji so na svetovnem prvenstvu osvojili 9. mesto

Slovenska košarkarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu gluhih v Grčiji osvojila končno deveto mesto, potem ko je v odločilni tekmi premagala Avstralijo s 77:56.

Slovenski gluhi košarkarji so po dveh zmagah nad Hongkongom in Izraelom v predtekmovanju na tretji tekmi visoko izgubili z ZDA in zaradi slabše razlike v koših ostali brez napredovanja v četrtfinale. Zato je Slovenija končno uvrstitev iskala v razigravanju. Ob Avstraliji je premagala je še Libanon s 124:29 in prišla do devetega mesta, kar pa je manj od pričakovanj. Proti Avstraliji so se sicer najbolj izkazali Jaka Markovič je k zmagi dodal 21 točk, Miha Zupan 20, Saša Lukič 18.

V slovenski ekipi so bili na SP Lukić, Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik, Markovič, Peter Ranković, Damjan Šebjan, Domen Starc, Matic Makuc, Klemen Javornik, Aleksandar Perić in Albert Bijol, prvič pa jo je vodil novi selektor Jaka Hladnik.

Slovenija se je na tem SP vrnila na mednarodno sceno po daljšem premoru, zadnjič je na SP igrala leta 2017 in zasedla šesto mesto.

Slovenci so bili na SP najvišje leta 2002, ko so v Grčiji osvojili srebro. Gluhi košarkarji so bili med drugim dvakrat srebrni na olimpijadi gluhih, dvakrat (2004 in 2010) pa so bili tudi evropski prvaki.

Prihodnje leto bo evropsko prvenstvo v Španiji.

STA
World of Deaf Basketball FB

Sorodni članki

Back to top button