Okolje

Dokazano je, da se je Zemlja najhitreje segrevala v 20. stoletju

Znanstveniki so objavili analize temperaturnih trendov v zadnjih dveh tisočletjih, ki kažejo, da so svetovne temperature v drugem delu 20. stoletja rasle hitreje kot kadarkoli. S tem so na laž postavili zanikovalce podnebnih sprememb.

Povprečne globalne temperature so trenutno približno stopinjo Celzija višje kot v obdobju pred razcvetom industrije, ki jo poganjajo fosilna goriva. Ker je bilo v zgodovini že več obdobij segrevanja in ohlajanja, skeptiki, vztrajajo, da človeška dejavnost ni nujno glavni krivec za trenutne podnebne spremembe.

Znanstveniki po najnovejši analizi podatkov pravijo, da ti izpodbijajo vsakršne dvome zanikovalcev podnebnih sprememb.

Znanstveniki dokazujejo, da so podnebne spremembe resnične in da je zanje kriv človek.

Za raziskave so ustvarili podrobno temperaturno zgodovino Zemlje. Podakt so prejeli iz skoraj 700 kazalnikov temperature – od drevesnih letnic, vzorcev sedimentov, koralnih grebenov do podatkov modernih termometrov.

Izsledki ponujajo jasno sliko: nikoli doslej v moderni človeški zgodovini niso temperature rasle tako hitro in konstantno kot v drugem delu 20. stoletja. Takrat je povojno svetovno gospodarstvo, ki temelji na fosilnih gorivih, doseglo nepredvidene viške proizvodnje in porabe.

Podnebne spremembe segrevajo ves svet

V prvem članku, objavljenem v strokovni reviji Nature, so avtorji pregledali regionalne temperaturne trende skozi čas.

Z analizo temperaturnih podatkov so ugotovili, da se temperature v mali ledeni dobi in drugih nenavadnih podnebnih obdobjih niso dvigale in spuščale po vsem svetu hkrati, ampak se je dviganje in spuščanje temperatur razlikovalo po regijah.

V nasprotju s trenutnimi trendi globalnega segrevanja, ki pa zajemajo ves svet. 98 odstotkov Zemlje se po industrijski revoluciji kontinuirano segreva, kar zelo izstopa v primerjavi s podnebno variabilnostjo zadnjih dveh tisočletij.

Zemlja v primežu človeštva.

V drugem članku, objavljenem v strokovni reviji Nature Geoscience, so pregledali povprečne stopnje segrevanja površja v več desetletij dolgih obdobjih. Predindustrijsko nihanje temperature je spodbujala predvsem vulkanska dejavnost. Kljub temu človeštvo še ni bilo priča tako hitremu globalnemu segrevanju, kot je to v drugi polovici 20. stoletja, kar potrjuje izredni značaj trenutnih podnebnih sprememb.

V tretjem članku ugotavljajo, da je globalne temperature tik pred industrijsko dobo zniževala serija vulkanskih izbruhov, zaradi katerih je prišlo tudi do sušnega obdobja v Afriki in šibkejših monsunov.

Rezultati bi morali končno utišati zanikovalce globalnega segrevanja, ki trdijo, da je trenutno globalno segrevanje del naravnega podnebnega cikla. Podnebne spremembe so resnične in zanje je kriv človek.

Vpliv človeka na podnebne spremembe razumejo tudi mladi, ki so se udeležili protesta za podnebno pravičnost.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button