Izobraževanje

Kaj lahko storim za svoje dobro počutje?

Kvalitetna prehrana, sprostitev, ples in druženje so preprosti načini za izboljšanje počutja

A si študent in si pod stresom? Potem nisi edini. Študentje bi naj bili ena izmed najbolj obremenjenih skupin ljudi in zato zelo dovzetni za pojav izgorelosti. Kako se lahko s tem spopadeš? Nekaj načinov lahko spoznaš v nadaljevanju.

Stres je beseda, ki jo slišimo vsak dan in prav stres bi naj bil vzrok za 70-90 % obiskov pri zdravniku. Znaki stresa se kažejo na vedenjskem, telesnem in duševnem nivoju (saj smo slabše razpoloženi, težje zaspimo, se težje zberemo ipd.). Če so obdobja neprekinjenega stresa dolga in pogosta, to vpliva na različne vidike našega psihofizičnega zdravja in resno ovira naš vsakdan. Telo in duševni procesi so namreč povezani, tako se na primer zaradi prevelikih obremenitev poslabša naš imunski sistem in zbolimo. Povezava pa deluje tudi v drugo smer – s spremembami v telesu lahko vplivamo tudi na naše duševne procese (npr. čustva, počutje).

Spopadanje s stresom

Obstaja več načinov spopadanja s stresom – lahko se poslužujemo različnih prostočasnih aktivnosti ob katerih se počutimo prijetno. Tako lahko poslušamo glasbo, gledamo filme, nekateri se za sprostitev ukvarjajo s športi, plesom, se družijo s prijatelji ali pa uporabljajo katero izmed tehnik sproščanja (npr. trebušno dihanje). Za sprostitev je namreč včasih potrebno le da se ustavimo in nekaj minut globoko in počasi dihamo. V hitrem tempu življenja nam pogosto tudi zmanjka časa za dobro in kvalitetno prehrano – še posebej radi pogosto preskočimo zajtrk. A že od malega nas učijo, da je prav zajtrk najpomembnejši obrok dneva, ki nam omogoča, da smo zbrani, imamo dovolj energije in celo dobro razpoloženi. Recimo banana bi naj s svojimi mikro in makro hranili izboljševala naše razpoloženje.

Dan dobrega počutja

Dan dobrega počutja - Zdrav zajtrk
Zdrav zajtrk za dober začetek dneva (foto: David OSOLNIK)

Nekatere izmed omenjenih načinov za izboljšanje svojega počutja in zmanjšanja stresa boš lahko spoznal že v sredo, 24. aprila, na Dnevu dobrega počutja. Dan bomo začeli z zdravim zajtrkom, kjer se boš lahko do sitega najedel različnih kosmičev, oreščkov, svežega in suhega sadje. Nadaljevalo se bo z delavnico Kako s stresom. V kateri boš lahko spoznal, kako prepoznati stres in se z njim spopasti. Prav tako pa boš lahko praktično preizkusil nekaj najpogostejših tehnik sproščanja. O povezavi med telesom in duševnimi procesi se bomo pogovarjali na ciklu kratkih predavanj. Predavali bodo asist. Sanja Roškar, mag. psih, ki bo govorila o Vlogi kliničnega psihologa na somatskih oddelkih bolnišnic (psihološki vidiki telesnih bolezni), doc. dr. Andraž Stožer, ki bo govoril o Fiziologovem pogledu na stres in športna psihologinja doc. dr. Janja Tekavc, ki bo govorila o Uspešnem spoprijemanju s stresom: telesna vadba ali tehnike sproščanja? Dan še bo zaključili v stilu »prijetno s koristnim« – na Zabavi z učenjem korakov swinga bomo tako združili telesno aktivnost, poslušanje glasbe in druženje.

 

ikona pisec Katja ZEMLJIČ, Polonca BORKO
ikona fotograf David OSOLNIK, Polonca BORKO

Dan dobrega počutja - Program
Na dnevu dobrega počutja lahko obiščete kar štiri dogodke .

 

Sorodni članki

Back to top button