Kronika

Umrl Chuck Yeager, prvi človek, ki je prebil zvočni zid

Umrl je Chuck Yeager, ameriški vojaški in eksperimentalni pilot, prvi človek, ki je z letalom prebil zvočni zid, je sporočila njegova žena. Umrl je v ponedeljek v starosti 97 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

Chuck Yeager je bil med drugo svetovno vojno as vojaškega lovca. Po vojni je nadaljeval kariero eksperimentalnega pilota. Pri tem je preizkušal različne nove tipe letal in jih gnal do roba njihovih zmogljivosti.

14. oktobra 1947 je postal prvi človek, ki je letel hitreje od hitrosti zvoka in prebil to mejo, ki je letalskim inženirjem ob vstopu v dobo reaktivcev povzročala velike težave.

“Bilo me je strah, saj so številni moji kolegi menili, da sem pogubljen, da me bo razstrelilo na koščke, ko bom zadel v ta nevidni zid na nebu. Ampak opazil sem, da hitreje ko grem, bolj mirna je vožnja. Naenkrat je machova igla začela trzati, nato pa prebila skalo,” je v spominih opisal dogodek, ko je človek prvič letel hitreje od 330 metrov na sekundo oz. 1000 kilometrov na uro.

 

Preboj zvočnega zidu je naznanil velik pok. Njegov polet z nadzvočno hitrostjo je trajal 18 sekund. Yeager pa se je s tem zapisal med legende letalstva.

Kariero vojaškega pilota je sicer nadaljeval tudi med vojno v Vietnamu. Opravil je 127 bojnih misij. Sodeloval pa je tudi v programu urjenja ameriških astronavtov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Yeagrov dosežek je sicer pomenil velik mejnik v letalskem inženirstvu. Lovska letala iz druge svetovne vojne so sicer bila dovolj močna za to, da bi letela hitreje, a so ob bližanju meje hitrosti zvoka zaradi konstrukcijskih lastnosti začela izgubljati nadzor. Z eksperimentalnim letalom Bell X-1, ki je bilo oblikovano koničasto kot izstrelek pa so uspeli premagati te težave. S tem so postavili temelje za hitrejša letala. Ta lahko zdaj že povsem rutinsko presežejo hitrost zvoka, najhitrejša tudi za večkrat.

 

 STA
U.S. Air Force photo, Public domain, via Wikimedia Commons
ikona snemalec King Rose Archives

Sorodni članki

Back to top button