Okolje

Biorazgradljiva plastika iz kaktusa opuncija

Mehiška znanstvenica je iz kaktusa opuncija razvila novo vrsto biorazgradljive plastike, ki bi lahko vsaj delno prispevala k reševanju problema plastičnih odpadkov.

Mehiška znanstvenica Sandra Pascoe, je razvila novo obliko biorazgradljive plastike. Znanstvenica deluje na univerzi Atemajac Valley v mestu Gudalajara v zvezni državi Jalisco. V tej mehiški zvezni državi bo z letom 2020 začela veljati prepoved uporabe vseh plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki jih ni mogoče reciklirati.

Biorazgradljiva plastika iz kaktusa bo celo varna za uživanje.

Sandra Pascoe pravi, da kašo, pridobljeno iz kaktusa opuncija, precedijo, da dobijo sok, ki ga nato uporabijo pri izdelavi biorazgradljive plastike. Soku dodajo nestrupene aditive ter pridobljeni material raztegnejo, da dobijo pole. Te nato pobarvajo in pregibajo ter tako oblikujejo različne vrste pakiranja.

Po besedah Sandre Pascoe se namenoma osredotočajo na plastične izdelke, kot je embalaža, ki nimajo dolge življenjske dobe. Njen novi material, ki je sicer še v fazi testiranja, le kaplja v morje v boju proti onesnaževanju s plastiko.

Glede na stanje v proizvodnji industrijske plastike in čas, ki je potreben za proizvodnjo novega materiala, bodo za konkretne spremembe potrebne drugače strategije recikliranja plastike.

Latinska Amerika in Karibi po podatkih v poročilu ZN ustvarita okoli 10 odstotkov vseh svetovnih odpadkov. V svetovnih oceanih pa vsako leto pristane več kot osem milijonov ton plastike.

Da bi se stvari na področju onesnaževanja s plastiko vendarle začele premikati, so se marca letos države članice Združeni narodov zavezale, da bodo v naslednjih desetih letih znatno zmanjšale uporabo plastike za enkratno uporabo.

 STA
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button