Šport

Z etapo za sprinterje se začenja dirka po Sloveniji

Z večinoma ravninsko etapo od Murske Sobote do Ormoža se bo danes začela 30. dirka po Sloveniji. Prvi dan dirke je tako pričakovati odločitev o zmagovalcu v zaključnem sprintu glavnine. Kraljevska etapa bo na sporedu v soboto, ko se bodo kolesarji povzpeli na Krvavec.

Največja mednarodna preizkušnja v deželi na sončni strani Alp bo za mnoge kolesarje zadnja pripravljalna pred dirko po Franciji, tokrat pa bo potekala po vseh štirih sosednjih državah.

Ravno prva etapa bo tako obiskala kar tri od štirih slovenskih sosed. Po startu v Murski Soboti ob 11.15 bo karavana nekaj kilometrov vozila po Avstriji, Madžarski in Hrvaški. Na cilju v Ormožu bodo po 191,9 km najboljši kolesarji okoli 16. ure.

Od ekip svetovne serije bodo na startu danes poleg UAE Team Emirates, Jayco-AlUle in Bahrain-Victoriousa, ki bodo v svojih vrstah imeli slovenske predstavnike, na startu v Murski Soboti še Bora-hansgrohe, EF Education-EasyPost, Ineos Grenadiers in Groupama-FDJ.

Skupno zmago bo branil Italijan Filippo Zana, sicer moštveni kolega Luke Mezgeca pri avstralsko-savdski zasedbi Jayo-AlUla. Lani je v skupnem seštevku drugouvrščenega Mateja Mohoriča (Bahrain-Victorious) premagal za 18 sekund, tretji Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates) pa je neuspešno naskakoval rekordno tretjo zmago na dirki po Sloveniji.

Na dirko se ob Zani vračata tako Mohorič kot Ulissi. Slednjemu bo pri ponovnem iskanju tretje skupne zmage pomagala dva Slovenca, Domen Novak in mladinski evropski prvak Anže Ravbar. Mezgec pa bo pomagal svojemu sprinterskemu kapetanu Dylanu Groenewegnu v lovu na zmage v ekplozivnih zaključkih.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button