NoviceŠport

Začenja se dirka po Sloveniji z etapo od Celja do Rogaške Slatine

V Celju se bo dopoldan začela prva etapa 29. dirke po Sloveniji. Odločitev o zmagovalcu 188,9 km dolge etape do Rogaške Slatine se obeta v samem zaključku, saj so večje ekipe napovedale ciljni sprint. Do nedeljskega zaključka slovenske pentlje v Novem mestu bodo sicer kolesarji morali premagati skupaj 833 km in okoli 9000 višinskih metrov.

Dirka po Sloveniji bo letos izjemno zanimiva. Borba za zeleno majico je namreč ob odsotnosti prvega kolesarja sveta in zmagovalca zadnjih dveh izvedb Tadeja Pogačarja zelo odprta. Prvo ime ekipe UAE Team Emirates bo namesto Pogačarja Italijan Diego Ulissi, ki je prav tako dvakratni zmagovalec dirke (2011 in 2019).

Od ekip svetovne serije bodo na razgiban trasi nastopili še Jayco-Alula, Bahrain Victorious in Bora-Hansgrohe. Med Slovenci bo Matej Mohorič zastopal Bahrain Victorious, Luka Mezgec pa Jayco-Alulo.

V avstralski ekipi so pred dirko odkrito govorili o naskoku na zmago v skupni razvrstitvi, v Bahrain Victoriousu pa so poudarjali predvsem želje po etapnih zmagah.

Na dirki bo poleg ekip iz svetovne serije sodelovalo še deset ekip iz poklicne kontinentalne serije. Iz kontinentalnega ranga pa tudi tri slovenske ekipe: Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic in kolesarski klub Kranj. Skupaj je na startni listi 140 kolesarjev, od tega okoli 30 Slovencev.

Dirko bo pospremila turistična kampanja

“Dirka po Sloveniji je eden najbolj odmevnih športnih dogodkov v Sloveniji in je velika priložnost za povečanje prepoznavnosti Slovenije kot zelene in raznolike destinacije ljubiteljem aktivnega oddiha, zlasti kolesarjenja,” je za STA pojasnila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.

Kot je poudarila, se dirki vsako leto pridružujejo nove destinacije. Letos jih sodeluje 39, tako da bo dirka kolesarje vodila skozi celo Slovenijo, od Kobarida do Ormoža.

Slovenska turistična organizacija pri dirki sodeluje šesto leto zapored, tudi letos pa bodo vidnost dirke zagotovili s prenosom na Eurosportu in oglaševanjem na tem kanalu. Zavrteli bodo 230 videospotov Slovenije in destinacij, ki gostijo začetek in cilj posameznih etap. Dodatno vidnost pa dirki zagotavljajo z objavami na drugih kanalih Eurosporta, na družbenih omrežjih in podobno.

V partnerskem sodelovanju z organizatorjem dirke in destinacijami Slovenijo predstavljajo milijonom kolesarskih navdušencev. “Dirka se namreč ponaša z izredno gledanostjo, v zadnjih petih letih jo je spremljalo več kot 46 milijonov gledalcev po svetu,” je podčrtala.

Ciljajo tudi na domače turiste

Po njenih besedah je pomemben tudi prenos na Radioteleviziji Slovenija, saj želijo za aktivne počitnice v Sloveniji navdušiti tudi domače turiste. “Hkrati želimo poudariti pomen trajnostne mobilnosti in aktivnega življenjskega sloga, na kar opozarja tudi slogan dirke Boj za zeleno oz. Fight for green,” je dodala.

Pomembno vlogo pri promociji Slovenije ima tudi sodelovanje STO s kolesarjema Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem. “Sodelovanje z našima vrhunskima kolesarjema, ambasadorjema slovenskega turizma, promocijske projekte STO naredi še bolj vidne in še bolj učinkovite,” je sklenila.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button