KulturaZnanost

Sveto pismo: raziskovalci so z ultravijolično fotografijo odkrili nove rokopise

Znotraj rokopisa v Vatikanski knjižnici je bilo skrito (še neodkrito) besedilo.

Sveto pismo je dobilo novo poglavje, ki je bilo najdeno v 1750 let starem prevodu Matejevega evangelija. Novo odkritje si lasti raziskovalec Grigory Kessel, ki je na rokopisih v Vatikanski knjižnici uporabil ultravijolično fotografijo.

Še neodkrito besedilo je bilo najdeno v okviru projekta Sinai Palimpsests. V okviru projekta raziskovalci želijo obnoviti besedila, ki jih je Sveto pismo že vsebovalo, ampak so bila od 4. do 12. stoletja našega štetja izbrisana. Rokopisi plaimpsest, kjer je bilo starejše besedilo pogosto poškodovano, nato pa ponovno uporabljeno, so bili dokaj pogosti. Predvsem zaradi pomankanja materiala za pisanje. Stoletja kasneje je takšna besedila mogoče obnoviti s pomočjo različnih novodobnih tehnoloških osvetlitev.

Sveto pismo, rokopisi, odkritje
Sveto pismo je z nedavnim odkritjem dobilo novo poglavje.

S takšnimi metodami so raziskovalci dešifrirali že 74 rokopisov, nekoliko posebna pa je bila prav zadnja najdba. Ta je namreč vsebovala prevod, ki je za kar celo stoletje starejši od najstarejših grških prevodov, vključno s sinajskim kodeksom.

Kessel je v svoji izjavi povedal, da tradicija sirskega krščanstva pozna več prevodov Nove in Stare zaveze, do nedavnega pa sta bila znana samo dva. Ta dva sta vsebovala staro sirski prevod evangelijev.

Novo odkrit prevod še ni bil objavljen v celoti, vendar ponuja veliko več podrobnosti kot grški prevod 12. poglavja Matejevega evangelija.

Raziskovalci s celega sveta so si enotni, da je Kesselju veliko odkritje uspelo zahvaljujoč njegovemu poglobljenemu poznavanju starih sirskih besedil in značilnosti pisav. Vse to dokazuje, kako pomembno je lahko prepletanje med sodobnimi digitalnimi tehnologijami in temeljnimi raziskavami pri obravnavi srednjeveških rokopisov.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button