Kultura

Stabat Mater in Le Sacre du Printemps na festivalu Cervantino

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo nocoj na enem največjih in najpomembnejših gledaliških festivalov na svetu, že 46. mednarodnem festivalu Cervantino v Guanajuatu v Mehiki izvedel baleta Stabat Mater in Le Sacre du Printemps v koreografiji Edwarda Cluga.

Plesno kreacijo Stabat Mater je koreograf Edward Clug ustvaril za Münchenski balet julija 2013. Iz konteksta legendarne Pergolesijeve glasbene podlage iz leta 1736, ki je edinstvena zvočna upodobitev trpljenja božje matere Marije, je Clug v izvirno plesno govorico prenesel lastna doživetja Pergolesijeve sakralne in v nekem globljem smislu tudi metafizične mojstrovine. Z baletom Le Sacre du Printemps pa se je Edward Clug poklonil Igorju Stravinskemu, kmalu po premierni uprizoritvi aprila 2012 pa so kritiki zapisali, da je koreografu uspelo ustvariti novo in pomenljivo interpretacijo Posvetitve pomladi.

Mednarodni festival Cervantino v Guanajuatu spada med štiri najpomembnejše svetovne festivale, na katerem se predstavljajo glasba, opera, gledališče in ples, upodabljajoča umetnost, literatura in avdiovizualni mediji. Festival, poimenovan po Miguelu de Cervantesu, avtorju Don Kihota, poteka od petdesetih let prejšnjega stoletja, ko so študentje začeli uprizarjati Cervantesove medigre.

V 46. izdaji festivala, ki poteka od 10. do 28. oktobra 2018, se bo zvrstilo 195 različnih predstav s področja glasbe, plesa, gledališča, likovne umetnosti ter spremljevalnih akademskih dogodkov, skupaj 327 predstav oziroma dogodkov. Letos slavijo obletnice Bernsteina, Debussyja, Rossinija, Saturnina Herrana, Juventina Rosasa in Jorgeja Ibargüengoitie ter 50. obletnico študentskega gibanja iz leta 1968. Na festivalu sodelujejo umetniki iz Argentine, Armenije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Brazilije, Čila, Ekvadorja, Francije, Gruzije, Gvatemale, Hrvaške, Indije, Irana, Izraela, Italije, Japonske, Kanade, Kitajske, Kolumbije, Konga, Mehike, Monaka, Nemčije, Nizozemske, Peruja, Portorika, Slovenije, Srbije, Španije, Švice, Velike Britanije, Združenih držav Amerike in Zimbabveja.

Hommage à Stravinsky. Foto: Tiberiu Marta

Na področju plesa bo izvedenih 14 predstav, vse od tradicionalnega do sodobnega. Med vrhunci sta ob mariborskem Baletu še Les Ballets de Monte-Carlo s predstavo LAC ter japonski plesalec Hiroaki Umeda s predstavo Intensional Particle.

Po dveh predstavah v Guanajuatu bo Balet nadaljeval s turnejo po zahodni obali Mehike.

 

Več o festivalu: festivalcervantino.gob.mx

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSNG Maribor
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Tiberiu MARTA

Sorodni članki

Back to top button