KulturaNovicePrehrana

Po dveh letih martinovanje spet v Mariboru: zdravje Martinu, meni pa …

Če kje, se največje martinovanje v državi spodobi za prestolnico dobrega vina in dom najstarejše vinske trte na svetu. V Maribor se je po dveh letih (izredno neprostovoljnega) premora vrnilo martinovanje. In letos na kar šestih lokacijah. Čin čin!

Že ptički so čivkali, da se mošt spreminja v vino in Maribor se je veselil skupnega praznovanja. Le redko se v mestu zbere toliko ljudi kot na praznik sv. Martina, 11. novembra, ko se mošt pregovorno spremeni v vino. Martinovanje v Mariboru je skorajda že legendarno, vsekakor pa je tudi največje slovensko martinovanje na prostem.

Nekoč so se na štajersko novo leto Mariborčani veselili na Trgu svobode, dandanes pa martinovanje v Mariboru poteka nekoliko južneje. Največje martinovanje na največjem trgu, valda – na Trgu Leona Štuklja. Kot običajno se je praznovanje začelo ob 11:11, veselo pa je bilo vse do večera. Trg so zapolnili ponudniki vin iz vinorodne dežele Podravje, poskrbljeno pa je bilo tudi za odlično, seveda tradicionalno štajersko kulinariko.

martinovanje
Šest lokacij po mestu sta napolnili dobra pijača in hrana.

Kot vsa leta se je odvijal zabavni program, v katerem so sodelovali Malečniški brači in Pihalni orkester Pošta Maribor. Ker je vsaka zabava nepopolna brez glasbe, so na velikem odru nastopili Prisrčniki, Poskočni muzikanti in Karneval band, po trgu pa so se vrtela tudi krila slovenske narodne noše. Obiskovalci so si namreč lahko ogledali folklorni nastop in se tudi sami zavrteli v ritmih slovenskih narodnjakov.

Martinovo veselje letos kar šestkratno

Poleg osrednjega dogajanja na trgu pa se je letos martinovalo po praktično celem mestu. Pred Hišo Stare trte je čez dan potekala martinova degustacija, Koroško cesto pa so napolnile stojnice vinarjev in lokalnih gostinskih ponudnikov. Tam je nastopil tudi Tibor Pernarčič trio.

martinovanje, folklora, ples
Po celem mestu se je razlegala slovenska glasba, nastopili pa so tudi folkloristi.

Na Vodnikovem trgu, nad tržnico, se je predvsem dobro jedlo, saj so za pravo martinovo pojedino tam poskrbeli dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem (SŠGT) Maribor. Ker martinovega seveda ni brez prave perjadi, mlincev in rdečega zelja.

To pa še ni bilo vse. Dogajalo se je tudi na Grajskem trgu in Trgu svobode, kjer na številnih stojnicah ni manjkalo ne dobre hrane in ne pijače. Na obeh trgih pa je odzvanjala tudi glasba – nastopili so Pihalni orkester Pošta ter Nejc Miklošič trio.

nastop, koncert
Na Trgu svobode je nastopil Nejc Miklošič trio.

Martin je častil tudi avtobus

Na najbolj vinski dan v letu so Marpromovi mestni avtobusi po Mariboru vozili zastonj – od 9. ure zjutraj v mesto, po 16. uri pa iz njega. Ker imamo martinovo na Štajerskem res radi, pa je Zavod za turizem Maribor poskrbel, da lahko praznične dobrote jemo vse do prihodnje nedelje, 20. novembra. V sklopu Martinov Wine & Dine martinove menije do takrat ponujajo številne restavracije in turistične kmetije v mestu in okolici. Martinovanje je mimo, vino pa ostaja – na zdravje do naslednjega leta!

Sara VOCOVNIK
Patrik KOCIPER

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button