Okolje

8 tisoč kilometrov dolg Veliki Zeleni Zid bo preprečil širjenje puščave v Afriki

V Afriki bodo zasadili 8047 kilometrov dolg Veliki Zeleni Zid, ki bo potekal čez celotno širino kontinenta. Zid bo v suho pokrajino Sahela vrnil zelenje in preprečil nadaljnje širjenje puščave.

Cilj je do 2030 obnoviti 100 milijonov hektarjev izsušene površine

Projekt Veliki Zeleni Zid je Afriška unija pričela leta 2007. Prvotno so želeli po celotni širini Afrike posaditi vrsto dreves in z njimi zajeziti širjenje puščave, hkrati pa ljudem, ki živijo v Sahelu, pomagati do boljših pogojev za življenje. Na žalost je mnogo dreves, zasajenih na začetku, odmrlo, zato so morali zamenjati načrt.

Za Veliki Zeleni Zid so zato uporabili tehnike obdelave zemlje, ki jih na teh območjih že uporabljajo domačini. Po vsej širini kontinenta so pričeli s pomočjo domačinov saditi drevesa, travo ali pa so le prilagodili že obstoječe agrikulturne tehnike območja.

Zasadili so že 15 odstotkov Velikega Zelenega Zidu, ki bo ob koncu postal največja živa struktura na Zemlji. Cilj projekta je, da do leta 2030 obnovijo 100 milijonov hektarjev zemlje, odstranijo 250 milijonov ton ogljikovega dioksida iz ozračja in ustvarijo 10 milijonov novih delovnih mest v ruralnih območjih.

Sodeluje več kot 20 držav

Vse skupaj se je začelo kot pobuda 11 držav, v katero pa je zdaj vključenih že več kot 20 držav. Največ dobrih rezultatov je vidnih v Nigeriji, Senegalu, Burkini Faso in Etiopiji. V Burkini Faso, naprimer, so zasadili že 17 milijonov dreves, v Nigeriji pa obnovili 4,8 milijona hektarja degradirane površine.

Projekt pa ne nastaja brez težav. Čeprav se zanj zavzema veliko število držav, lahko vsaka vanj investira le po svojih zmožnostih in glede na svoje cilje. Prav tako je cilj, da bo Veliki Zeleni Zid dokončan do leta 2030, za zdaj še močno oddaljen. Vsako leto bi namreč morali obnoviti 8,2 milijona hektarjev površine, medtem ko so od leta 2007 do 2018 obnovili “le” 20 milijonov hektarjev.

Pozitivni učinki se že kažejo


Veliki Zeleni Zid je ustvaril že 350 tisoč novih delovnih mest in sodelujočim državam pridelal okoli 90 milijonov dolarjev dobička. Pozitivnih učinkov pa ne bodo začutile le lokalne skupnosti, ampak bo Veliki Zeleni Zid dolgoročno vplival tudi na okolje celotnega sveta. Projekt je dokazal, da lahko ljudje živimo v sožitju z naravo in da lahko države, če le sprejemajo pravilne odločitve, s sodelovanjem naredijo ogromno.

 

DOSTOP.si / UJ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button