Okolje

Mlada drevesa bi lahko raven ogljika v zraku zmanjšala

Znanstveniki s švicarske univerze ETH Zürich so ugotovili, da je na Zemlji dovolj prostora za posaditev dreves, ki bi posrkala dve tretjini ogljika v ozračju. Do ugotovitev so sicer nekateri znanstveniki, ki niso sodelovali v študiji, kritični.

V študiji ugotavljajo, da bi lahko drevesa posadili še na 900 milijonih hektarjev, poleg trenutnih 2,8 milijarde hektarjev. Analizirali so trenutne gozdove, podnebne razmere in prst ter tako ocenili, kje lahko rastejo drevesa.

Bi lahko z množičnim pogozdovanjem očistili zrak?

Drevesa na tej dodatni površini, ki je podobno velika kot ZDA, bi lahko posrkala 205 gigaton ogljika od 300 gigaton, kolikor ga je šlo v atmosfero od konca 19. stoletja oziroma začetka industrijske dobe.

Približno polovica površin, ki bi jih lahko še pogozdili, je v šestih državah. To so Rusija, ZDA, Kanada, Avstralija, Brazilija in Kitajska. Po mnenju vodje študije Jeana-Francois Bastina bi morale vlade to upoštevati pri svojih nacionalnih strategijah boja proti podnebnim spremembam.

Znanstveniki menijo, da je cilj, ki so ga lani določil klimatologi pri Združenih narodih, to je pogozditi milijardo hektarjev povsem dosegljiv. Dodali so, da je obnovitev ekosistemov “najučinkovitejša rešitev, ki jo imamo na razpolago v boju proti podnebnim spremembam”.

Nekateri so kritični

Vendar pa so do ugotovitev kritični nekateri strokovnjaki s tega področja, ki med drugim ocenjujejo, da je bila metodologija preveč poenostavljena.

“Pogozdovanje bi lahko bilo med najbolj učinkovitimi strategijami, je pa precej daleč od dejansko najboljše razpoložljive rešitve za podnebne spremembe in znižanja neto izpustov fosilnih goriv na ničelno stopnjo,” je povedal profesor na Oxfordu Myles Allen, ki proučuje podnebne spremembe.

“Da, herojsko pogozdovanje lahko pomaga, vendar moramo nehati govoriti, da obstaja ‘naravna rešitev’ za uporabo fosilnih goriv. Ni je,” je dodal.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button