Novice

Vročinski val bo še vztrajal, možen je tudi temperaturni rekord morja

Slovenija je že več dni v primežu vročinskega vala, ta pa se bo še nadaljeval globoko v naslednji teden, so za STA napovedali na agenciji za okolje (Arso). Hitro se je ogrelo tudi slovensko morje, ki ima v Kopru trenutno 29,2 stopinje Celzija, po ocenah Arsa pa je mogoče, da bo v prihodnjem tednu padel rekord temperature morja.

Kot je povedala dežurna hidrologinja na Arsu Maja Koprivšek, jih rekord ne bi presenetil. “Trenutna najvišja dnevna temperatura morja, ki smo jo zabeležili, je 29,2 stopinje Celzija. Pričakujemo, da se bo morje v naslednjih dneh še segrevalo, a nekoliko počasneje kot v zadnjih dneh, ko se je v zgolj štirih dneh segrelo s 26 na 29 stopinj.

Je pa dvig temperature odvisen od vremenskih dejavnikov in tudi od tega, kako bo veter premešal vodne mase. Temperature morja so sicer za ta čas običajne,” je razložila Koprivšek. Kot je dodala, smo temperaturni rekord v slovenskem morju sicer izmerili 17. julija 2010, ko je melo morje 31,1 stopinje Celzija. 

Točnega podatka, do kdaj bo trajal tokratni vročinski val, še nimajo, opozarjajo. Čeprav pričakujejo, da bo konec tedna vročina nekoliko popustila in bodo termometri pokazali nekaj stopinj manj, ta padec še vseeno ne bo dovolj izrazit, da bi govorili o koncu vročinskega vala.

Danes, v petek in soboto bo še precej soparno, sopara bo nekoliko popustila v nedeljo. Že v začetku prihodnjega tedna, pa bodo temperature znova narasle. Verjetno bo v prihodnjem tednu najbolj vroče sredi tedna, v torek in sredo, potem pa je še vprašanje, kaj se bo zgodilo, saj so napovedi še negotove. Zagotovo bo pa vroče še lep čas.

Kot so še sporočili iz Arsa, je bil najdaljši vročinski val v zgodovini uradnih meritev v Sloveniji zabeležen prav v Kopru, in sicer med 14. julijem in 11. avgustom 2022, ko je vročinski val trajal 29 dni.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button