NoviceOkolje

Temperaturni rekordi se nadaljujejo: najbolj vroč tudi letošnji februar

Naša civilizacija se nikoli doslej ni soočila s takšnim podnebjem, je ob razglasitvi rekordno vročega februarja na globalni ravni dejal direktor službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Carlo Buontempo. V prvi polovici meseca je svet prvič zabeležil štiri zaporedne dni, ko je temperatura za dve stopinji Celzija presegla predindustrijske ravni.

Deveti zaporedni mesec z rekordno temperaturo

Služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S) je danes potrdila, da je bil februar na globalni ravni za 1,77 stopinje toplejši od ocen za predindustrijsko obdobje med letoma 1850 in 1900.

S tem se je nadaljeval več kot leto dni trajajoč trend mesecev, ki za najmanj 1,5 stopinje presegajo predindustrijske ravni, kar je meja, ki so si jo leta 2015 zadale države podpisnice pariškega podnebnega sporazuma.

Hkrati je bil letošnji februar deveti zaporedni mesec z rekordno temperaturo. Za Evropo je to druga najtoplejša zima od začetka meritev.

“Naša civilizacija se še ni soočila s takšnim podnebjem”

Direktor C3S Buontempo je za francosko tiskovno agencijo AFP nove meritve komentiral z besedami, da se “naša civilizacija nikoli doslej ni soočila s takšnim podnebjem”. Kljub temu, da Copernicus podatke neposrednih meritev beleži samo od 40. let prejšnjega stoletja, pa je mogoče priti do takšnega sklepa z obstoječim znanjem o stanju podnebja v preteklosti.

Še posebej je bila topla prva polovica februarja, ko so globalne povprečne temperature štiri dni zapored za dve stopinji presegle predindustrijske ravni. To je še posebej izjemno, ker so tak dnevni ekstrem znanstveniki sploh prvič zabeležili pred nekaj meseci.

Poleg globalnega segrevanja kot posledice človekovih aktivnosti, k rekordnim temperaturam letos prispeva tudi aktualen naraven podnebni vzorec El Nino. Buontempo ocenjuje, da bo ta pojav, ki privede do otoplitve površja Južnega Pacifika, minil do začetka poletja na severni hemisferi. Zaradi tega je možno, da se bo trenutni trend rekordov prekinil, leto 2024 pa morda ne bo najtoplejše od začetka meritev.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button