BivanjeNovice

Evropejci bomo do leta 2026 dobili evropsko digitalno identiteto

Svet EU je včeraj potrdil uredbo o uvedbi evropske denarnice za digitalno identiteto. Njen cilj je po navedbah Sveta EU zagotoviti, da imajo državljani in podjetja v EU univerzalen dostop do varne in zanesljive elektronske identifikacije in avtentikacije.

Evropska komisija je okvir za evropsko digitalno identiteto, ki bo na voljo vsem državljanom in podjetjem v EU, predlagala junija 2021. Evropske denarnice za digitalno identiteto bodo omogočile dostop do spletnih storitev in bodo na voljo vsakomur, ki jih bo želel uporabljati, obenem pa bodo uporabnikom omogočile nadzor nad njihovimi podatki.

Kaj bo evropska digitalna identiteta omogočala?

Vsi državljani EU bodo imeli z evropsko digitalno identiteto možnost, da varno in ob zaščiti svojih osebnih podatkov dostopajo do javnih in zasebnih spletnih storitev. Poleg varnega shranjevanja digitalne identitete bo denarnica uporabnikom predvidoma omogočala tudi odpiranje bančnih računov ter plačevanje in shranjevanje digitalnih dokumentov, kot so vozniško dovoljenje, zdravniški recept, poklicno potrdilo in podobno.

“Državljani bodo lahko enostavno, z uporabo mobilnih telefonov, dokazovali svojo identiteto in delili elektronske dokumente iz svojih digitalnih denarnic,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Na podlagi sprejete uredbe bodo morale države članice do leta 2026 svojim državljanom omogočiti evropsko denarnico za digitalno identiteto in sprejeti denarnice iz drugih držav članic.

Uredbo o uvedbi evropske denarnice za digitalno identiteto je februarja letos že sprejel Evropski parlament, s tem, ko je uredbo potrdil še Svet EU, pa se zakonodajni postopek sprejemanja uredbe zaključuje. Uredba bo objavljena v uradnem listu EU, 20 dni po objavi pa bo stopila v veljavo. V celoti se bo začela izvajati do leta 2026.

STA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button