Delo

Brigadirjev dnevnik: dopoldne je za delo, popoldne je za muziko

Vročinski val je doletel vso Slovenijo, a naših brigadirjev to ni zmotilo. Tudi v sredo in četrtek smo pridno nadaljevali z delom, zvečer pa se zabavali ob kvizu, igrah in dobri muziki.

Tretji dan (sreda, 20. julij 2022)

Kot je v navadi, je naš Zoran Kačičnik – Zoki – poskrbel za budnico. Zjutraj in čez dan je vse potekalo gladko, brez večjih posebnosti. Ker sem na intervjuju na Radiu Prlek omenil, da se brigadirji za markiranje in urejanje pohodnih poti nahaja v vasi Sodinci, je povabil ljudi, če jih kje srečajo, da jim ponudijo kakšno pijačo ali sladoled in to se je tudi zgodilo. Ob cesti jih je potem res čakal en gospod in jim dal sladoled.

Popoldnevi so za igre in muziko

Da popoldne brigadirjem ni dolgčas, skrbi Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM, ki projekt tudi organizira. Tako smo v sredo imeli vodne igre. Po veliki meri taktične igre je zmagala ekipa številka 4. V zameno za dobre igre v prenašanju vode s kozarcem, gobico in zadevanju z vodnimi baloni so dobili lepe nagrade, za kar se zahvaljujemo našim sponzorjem. Ker smo brigadirji ekološko naravnani, smo po vodnih igrah z baloni skrbno s skupnimi močmi počistili za sabo. Del naše ekološke miselnosti so zadnjih nekaj let tudi emajlirani lončki, kjer vsak študent brigadir dobi svojega, kar je tudi lep spomin.

Ker nas je vse zanimalo, kako so na televizijah pripravili prispevke, smo si jih po skupinah tudi ogledali. Najbolj smo se nasmejali izjavi brigadirja Sergeja, ko je dejal: “Na brigadi spoznamo dosti novih prijatelof… Ne Lekš?” (beri z Zamušanskih naglasom).

Zvečer so nas obiskali domačini, ki poskrbijo, da na 23. Študentski delovni brigadi slišimo pravi prleški guč in poizkusimo pravo prleško domačo kapljico. Spet so tudi pele harmonike in kitara. Ta večer je z modernimi slovenskimi hiti na kitari poskrbel brigadir Anej in ogrel ženska srca. ?

študentska delovna brigada | Še nekaj utrinkov iz delovišč. Brusili in barvali smo ograje po celotni občini.
  študentska delovna brigada  | Na Bresnici smo že začeli pleskati stene.
 študentska delovna brigada| Še naprej pridno markiramo poti.

študentska delovna brigada | Pričeli smo tudi z beljenjem sten na OŠ Stanka Vraza.

študentska delovna brigada | Na Ormoških lagunah pa smo urejali poti.
študentska delovna brigada | V roke smo vzeli tudi silkarce in pokosili okoli avtobusnih postaj.

  Četrti dan (četrtek, 21. julij 2022)

  Že je četrtek? Na Študentski delovni brigadi dnevi hitro minevajo, tako da včasih res več ne vemo, kateri dan je. Zokija je pri budnici zamenjal brigadir Uroš, po domače Frč. Očitno ima Zoki naslednika pri tradicionalnih budnicah s hupo.

  Že na vse zgodaj se je začela invazija os na večini delovišč. Našega Zokija je pri jutranjem früštuku ena presenetila kar v ustnico. Na srečo to ni pustilo večjih posledic, zato je lahko nadaljeval z delom, imel je le manjši kozmetični dodatek. Kasneje so ose skozi dan napadle še nekaj ostalih brigadirjev, na srečo brez večjih posledic. Če ima kdo kakšno ustrezno rešitev proti osam, nam jo lahko posreduje.

  Na deloviščih nas je obiskala medijska hiša POP TV in posnela zanimiv prispevek, ki smo si prav tako zvečer pogledali v širšem krogu in se znova dodobra nasmejali. Kot vedno je za dobro voljo v intervjuju poskrbel naš lükar Sergej. Ugotovili smo tudi, da ima novinarka v bližini vikend in da kar dobro pozna ta okoliš in ljudi, tudi naše gostitelje iz družine Prijol ter Jaso radosti (naš kamp prostor).

   študentska delovna brigada | Na kmetiji Prijol nastaja lesena lopa.
  študentska delovna brigada | Pleskamo, brusimo, žagamo, kosimo … Ni, da ni.

   študentska delovna brigada| Če je vroče, si je treba doj’ ‘leči.

   študentska delovna brigada | Na OŠ Stanka Vraza se stene že barvajo na belo.

   Obiski, obiski in obiski – take mamo radi!

   Popoldne so nas obiskali člani društva Gradimo prihodnost skupaj (GPS), ki so nam izrekli lepo dobrodošlico v njihovem kraju. V veliki meri so prav oni zaslužni, da 23. Študentska delovna brigada poteka v Ormožu, saj so idejo o izvedbi projekta predlagali na občinskem svetu. Presenetilo nas je tudi Društvo kmečkih žena Ormož. Prinesli so nam prleške dobrote – hajdinske pogače, kvasenico in vino. Hvala vsem za obiske! Takšni obiski nam kažejo, da gre projekt v pravo smer. Domačini čutijo, da jim brigadirji zares pomagamo in začutijo duh študentskega prostovoljstva.

   V večernih urah smo preizkusili svoje možgane, saj smo se pomerili v kvizu, ki ga je odlično pripravil domačin Timon Grabovac. Na hitro smo razdelili v skupine po 5 oseb in pričeli odgovarjati na 32 vprašanj iz različnih tematik. Vprašanja niso bila enostavna, velikokrat si moral razmišljati izven okvirjev, kar je mogoče nekaterim ob tej pozni večerni uri predstavljalo težavo. Zmagala je ekipa Ćićibanov. Organizatorji smo pripravili tudi lepe nagrade, dobili so bone lokalne restavracije G-spot, SNG-ja in McDonald’sa.

   Zvečer so prišli tudi bivši študenti, bivši brigadirji, ki med tednom delajo, za vikend pa se še vedno z veseljem udeležujejo Študentskih delovnih brigad. Še posebej, če te potekajo v njihovi bližini. Njihove pretekle izkušnje pri izvedbi in organizaciji projekta nam vedno pridejo prav.

   Spet ni šlo brez glasbe, tokrat smo dobili tudi obisk legendarnega kelnarja vsem dobro znanega Štuka in bivšega brigadirja Luke, ki je doma v bližini. S seboj je prinesel trobento in zaigral skupaj z letošnjimi študenti brigadirji. Mislite, da je Luka prespal v našem kamp prostoru? Počakajte do sobote, ko vam spet izdamo drobtinice našega dogajanja na 23. Študentski delovni brigadi. ?

   Preberi še, kaj se je dogajalo preostale dni:

   Študentska delovna Brigada / David Lukner
   Študentska delovna Brigada

   Sorodni članki

   Back to top button