Delo

Brigadirjev dnevnik: solze slovesa in piknik z domačini za zadnjo noč

V nedeljo smo zaključili (in odprli še eno) vsa delovišča, popoldne pa smo na Jaso radosti povabili domačine in se z njimi poveselili. Ker se vse lepo enkrat konča, pa smo tudi mi v ponedeljek pospravili naš kemp prostor in se odpravili domov.

Sedmi dan (nedelja, 24. julij 2022)

Dan po krstu je bil presenetljivo miren in deloven. Vročinski val je na srečo začel pojenjati, saj se je ozračje zaradi padavin ponoči nekoliko ohladilo. Zadnji delovni dan smo na deloviščih zaključevali malenkosti in čistili prostore. Dodatno smo prav zadnji dan odprli še eno delovišče, kjer smo domačinu pomagali odstranjevati pohištvo po požaru v preteklem mesecu. To je bilo že osmo delovišče in prav vse smo uspešno zaključili. Nekateri so dogovorjeno delo opravili prej, zato so v kampu že začeli pospravljati stvari, ki jih letos več ne bomo rabili.

Zadnje dni nas je vsako večer obiskala vaška mačka, ki se je razveselila vsake dobrote, ki jo je našla na tleh. Noben domačin ni natančno vedel, od koga je, zato smo jo vzeli za svojo in jo pridno cartali.

študentska delovna brigada | Ekipa, ki je na zadnji dan pomagala odstranjevati pohištvo po požaru.
študentska delovna brigada | Še zadnji dan dela …

 študentska delovna brigada | Pleskarsko ekipo je na OŠ Stanka Vraza obiskal tudi Luka Dončić.

  študentska delovna brigada  | OŠ Stanka Vraza prej …
študentska delovna brigada| … in potem.
  Ni šlo brez tradicionalnega zaključnega piknika z domačini

  Po tradiciji na Študentski delovni brigadi zadnji delovni dan poteka piknik z domačini. Tako smo že nestrpno in skrbno čistili mize, klopi, skupni prostor in komaj čakali 17. uro, ko so ti prispeli. Poleg predstavnikov občine, OŠ Stanka Vraza in domačinov smo se najbolj veselili prihoda gospoda Jožeka, ki smo mu v preteklem tednu pomagali. Ob njegovem prihodu je ne le med domačini, ampak tudi med študenti brigadirji pritekla solza sreče, saj smo v njegovih očeh in besedah res videli iskro v očeh, žar hvaležnosti in novo upanje v življenju. Ob tej priložnosti nas je povabil tudi na njegovo skromno praznovanje ob 50. rojstnem dnevu v prihodnjem letu.

  Domačini iz naše vasice Stanovno, kjer smo imeli kamp prostor, so svoj prihod obeležili z lokalnim družinskim ansamblom – harmoniko, baritonom in klarinetom. To je že nakazalo, da se zna zgoditi zanimiv večer, ki ga bomo pomnili še dolgo. In tako je tudi bilo.

  Kmalu so naši muzikanti zaigrali z njimi in že je bilo druženje v polnem teku. Med pavzo je lastnica Jase radosti gospa Carmen Prijol povedala nekaj besed, se zahvalila vsem ter med študente razdelila obesek z napisom Jasa radosti in Študentska delovna brigada.

  Nato sem se kot vodja projekta vsem sodelujočim zahvalil še jaz, izpostavil vodje delovišč in povedal, da opravljenega dela ne bi bilo brez študentov brigadirjev, ki so se prostovoljno udeležili 8-dnevnega projekta, za kar se jim vsi iskreno zahvaljujemo. Po govoru je brigadir Jure tradicionalno vsem zbranim nalil Vuka in sledila je zabava skupaj z domačini še pozno v noč.

  Taka druženja še bolj popestrijo projekt in se vsem vpletenim še bolj vtisnejo v spomin. To je tudi eden izmed poglavitnih razlogov, zakaj se študenti radi vračajo in zakaj puščamo pozitivne posledice v vsakem kraju, kjer se nahajamo.

  študentska delovna brigada
  Utrinek iz piknika.

  Zadnji dan (ponedeljek, 25. julij 2022)

  Zadnji dan letošnje Študentske delovne brigade so študenti lahko spali cele pol ure dlje. Tokrat nas ni zbudila hupa, ampak glasba znane skupine Rammstein in pesem Du hast. V tem dnevu smo pospravili vseh 29 spalnih šotorov, pospravili skupni prostor, tuš kabine ter počistili kuhinjo. Ob 12. uri so nam iz Gostilne Črni ribič še zadnjič pripeljali kosilo. Ob tej priložnosti bi se jim radi zahvalili za odlično hrano in vso prilagajanje tekom projekta.

  Ob 13. uri nas je pobral avtobus in nas varno pripeljal v naše univerzitetno mesto Maribor.

  Kljub naporni vročini smo z dobro voljo opravili vsa dogovorjena delovišča, polepšali dan marsikateremu domačinu in prepričali vse, da na mladih svet stoji.

  Za na konec …

  Za na konec letošnjega Brigadirjevega dnevnika bi še izpostavil nekaj statističnih podatkov, ki so se zgodili na letošnji 23. Študentski delovni brigadi:

  • 8 delovišč,
  • 7 delovnih dni,
  • 55 študentov brigadirjev,
  • 2695 ur prostovoljnega dela.

  Hvala vsem, ki ste brali Brigadirjev dnevnik, še posebej pa hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k uspešni izpeljavi največjega prostovoljnega mladinskega projekta v Sloveniji.

  #SamoOjštro

  študentska delovna brigada  | Na zadnji dan smo podrli tudi naš mlaj z zastavo.
  študentska delovna brigada | Najprej smo poslušali, kako se zloži šotor …

  študentska delovna brigada | … nato pa smo ga zložili še sami.

   Preberi še, kaj se je dogajalo preostale dni:

    Študentska delovna Brigada / David Lukner
    Študentska delovna Brigada

   Sorodni članki

   Back to top button