KulskoŽivljenjski slogZnanost

Pisava, s katero je pomnjenje lažje

Za lažje učenje bomo uporabljali Sans Forgetico.

Veš, da lahko izbira pisave vpliva na to, koliko si zapomniš prebrano? Sans Forgetica je pisava, ki je bila oblikovana izključno z namenom, da nam olajša študij.

S pomočjo znanja strokovnjakov in raziskav o izboljšanju spomina so v Avstraliji ustvarili novo pisavo, ki poveča možnost pomnjenja. Po raziskavi naj bi si bralci, ki so prebrali besedilo v tej pisavi, zapomnili več kot ostali. Gre za novo pisavo, ki se ji reče Sans Forgetica.

Podatke si zapomnimo, ker potrebujemo več truda, da jih sploh preberemo.

Naši možgani si bolje zapomnijo informacije, kadar že v prvi vrsti porabijo več truda za to, da jih absorbirajo. Po drugi strani pa, če je nekaj pretežko za prebrati, se tega sploh ne trudimo brati in razumeti. Ekipa psihologov in oblikovalcev na avstralski univerzi RMIT je združila svoje znanje in ustvarila pisavo, ki je točno na meji med enim in drugim oziroma kot so to poimenovali oni, na »zaželeni sladki točki težavnosti«.

 

Kako izgleda Sans Forgetica?

Gre za pisavo z naklonom nazaj. Je torej poševna pisava oz. italic, a nagnjena v drugo smer. Črke niso izpisane v celoti, ampak vsaki črki manjka manjši kos.

Sans Forgetica nam lahko pomaga pri študiju.

303 študentov je dobilo enako gradivo za test. Edina razlika je bila v tem, da je imela polovica študentov pisavo Arial, druga pa pisavo Sans Forgetica. Tisti, ki so se učili s Sans Forgetico, so na testu dosegli boljše rezultate. Raziskovalci so dejali, da je bil prvotni namen za razvoj pisave ravno ta, da bi si študentje čim boljše zapomnili snov iz svojih zapiskov.

»Nikoli ni bil naš namen s tem zaslužiti. Znanje bi moralo biti za vse zastonj,« je dejal profesor Bljilevens iz skupine raziskovalcev. Zato so omogočili brezplačen prenos pisave.

Oblikovalci pisave se strinjajo, da ima takšen učinek na spomin mogoče samo zato, ker je redka. Pretirana raba Sans Forgetice bi izničila korist. Vendar Bljilevens meni, da ne bo pisava z vrzeli v črkah nikoli lahko za branje. Zato bo Sans Forgetica po njegovem mnenju vedno ohranila del svoje moči.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDostop.si / NKB
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir), RMIT

Sorodni članki

Back to top button