BivanjeŠtudentski vodnik

Mariborski študentski vodnik: navodila za bivanje v študentskem domu

Poslabšanje epidemiološke slike v Sloveniji je privedlo do novih ukrepov na vseh področjih, zato bo tudi bivanje v študentskem domu izgledalo nekoliko drugače. Zate smo zbrali najpomembnejša navodila, ki so jih izdali Študentski domovi UM.

Bivanje v Študentskih domovih Univerze v Mariboru bo do preklica potekalo po izrednih navodilih, ki so v veljavo stopila 9. septembra 2020. Zaradi preprečevanja in širjenja okužbe s COVID-19 se morajo stanovalci držati zapisanih ukrepov. Spodaj smo izpostavili najpomembnejše ukrepe, podrobna navodila pa najdeš na spletni strani ŠD UM.

Razkuževanje rok in uporaba maske

Kot pred vstopom v vsako stavbo, si moraš tudi pred vstopom v študentski dom razkužiti roke in nadeti masko. Nositi jo moraš v vseh notranjih prostorih, to pomeni tudi v skupnih prostorih in kuhinjah. V dvigalu se lahko pelješ sam, če pa je to že zasedeno, se odpravi po stopnicah, kjer moraš ohranjati varnostno razdaljo 1,5 metra.

Obiski, druženja in zabave

Obiski nestanovalcev in nočitve so prepovedani, prav tako pa ni priporočljivo, da obiskuješ stanovalce drugih domov. Na ŠD UM poudarjajo, da so zabave, tako v skupnih, kot tudi v za to namenjenih prostorih, prepovedane in bodo ustrezno sankcionirane – to pomeni suspenz.

Le na tak način bodo lahko preprečili, da študentski domovi ne postanejo žarišče okužbe in zagotovili varno bivanje za vse. Prav tako ni priporočljivo, da se v skupnih prostorih družiš z drugimi stanovalci.

Fitnes, glasbene in likovne sobe

Fitnesi so odprti in na voljo za uporabo, pri vadbi pa se moraš držati varnostne razdalje. Po vsaki uporabi moraš napravo razkužiti. Uporabljaš lahko tudi glasbene in likovne sobe, pomembno je le, da upoštevaš 1,5 metra varnostne razdalje in uporabljaš masko, če je to možno.

bivanje, študentski dom, študentski domovi, okužba, ukrepi, fitnes, zabave, kakšni so ukrepi za bivanje v študentskem domu, ŠD UM,
Ukrepe, ki se jih moraš držati med vadbo v fitnesu, lahko najdeš tukaj.

Kdo bo kontroliral, ali se držiš ukrepov?

Ponoči bodo v študentskih domovih držanje navodil in ukrepov preverjali pooblaščeni varnostniki, v drugih primerih pa tudi referenti, receptorji in gospodinje.

Kaj storiti, če dobiš znake okužbe med bivanjem v študentskem domu?

Podrobna navodila za ravnanje v primeru znakov okužbe si preberi v že omenjem dokumentu ŠD UM ali pa oglej v videu. V namen preživljanja karantene, kot posledice okužbe v domu, je pripravljenih 10 bivalnih enot.

Te enote niso namenjene študentom, ki morajo zaradi prihoda iz tujine ali drugih razlogov karanteno. Tam je bivanje namenjeno le študentom, ki so se okužili v študentskem domu. V primeru predpisane karantene, ki ni posledica okužbe v študentskem domu, boš zato moral najti drugo namestitev.

bivanje, študentski dom, študentski domovi, okužba, ukrepi, fitnes, zabave, kakšni so ukrepi za bivanje v študentskem domu, ŠD UM,
Bodi odgovoren, razkužuj si roke, uporabljaj masko in ohranjaj varnostno razdaljo.

Bodi odgovoren

Vsi vemo, da je v praksi težko slediti čisto vsem ukrepom, a vseeno je treba ravnati odgovorno. Nihče si namreč ne želi, da bi prav tvoje nadstropje postalo žarišče okužbe.

Uporabi zdravo kmečko pamet in se izogibaj nepotrebnim stikom z drugimi stanovalci, razkužuj si roke in uporabljaj masko. Če si moraš nekaj nujno sposoditi iz sosednje kuhinje, upoštevaj varnostno razdaljo in se izogni pretiranim dotikom. S prijatelji se raje druži na prostem in izkoristi zelenico. S svojimi dejanji poskrbi, da bo bivanje v študentskem domu varno za vse.

 

 

Urška JAKOPIN
Arhiv Dostop.si, Pexels
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button