Delo

Pripravi se na video razgovor za službo

Osebni stik na prvem razgovoru za delovno mesto je nemalokrat ključnega pomena, saj lahko kandidat z osebnim stikom potencialne delodajalce kar najboljše prepriča.

Vselej pa tak način opravljanja razgovora ni na voljo. Razlog je lahko to, da iščete službo v tujini, hitrost in priročnost samega razgovora, ali pa zgolj preventiva v smislu izogibanja osebnih stikov. Vse več delodajalcev se danes s potencialnimi kandidati srečuje na tako imenovanih konferenčnih intervjujih. Naj gre za osebni razgovor v živo ali pa tak ”preko videa”, je priprava kandidata ključnega pomena, saj s slednjim izboljšate svoj nastop in si tako povečate možnosti za zaposlitev. Preberi si spodnje nasvete o tem, kako lahko pustiš dober vtis tudi na daljavo.

Tehnična pripravljenost

Pomembno je, da veš, na kateri platformi bo potekal pogovor, saj si tako lahko pravočasno namestiš vsa potrebna orodja. Med najbolj uporabnimi so Microsoft Teams, Zoom, Skype in Google Hangouts. Pred pričetkom preveri, ali mikrofon deluje, prav tako tudi kamera in spletna povezava. Smiselno je preveriti tudi baterijo na prenosnem računalniku in zagotoviti, da sredi razgovora ne bo potrebno iskati polnilca. Pripravljen moraš biti na kakršen koli scenarij, zato si vse potrebno za vsak slučaj namesti tudi na telefon ali katero drugo pametno napravo. Vse potrebne tehnične pripravite opraviti vsaj pol ure pred pričetkom razgovora.

Pripravi prostor in okolju

Poleg tehnične priprave na pozabi tudi na prostor, kjer boš opravljal video klic. Poskrbi, da bo okolje tiho, urejeno in ter brez večjih zunanjih motilcev (na primer sostanovalci, televizor, radio itd). Prav tako izberi nevpadljiv prostor s primernim ozadjem in ustrezno svetlobo, saj se potencialnemu delodajalcu želiš predstaviti v kar ”najboljši luči”. Najbolj primerno ozadje bi bila bela stena s kakšno sobno rastlino, vsekakor pa naj ne vključuje glasbenih plakatov in drugih slik.

Osebna urejenost

Kljub temu, da razgovor poteka v domačem okolju se zanj primerno uredi in uporabi pravilen pristop. Podobno kot za klasični razgovor se skušaj sprostiti, obvladovati tremo, ter delovati samozavestno. Med video razgovorom sedi pokončno. Izberi stol in mizo, vsekakor pa ne kavča, postelje ali vreče za sedenje. Izogibaj se pretiranemu obračanju, pokanju s prsti in ostalim početjem, ki bi lahko odvrnilo oziroma zamotilo tvojega sogovornika. Poskrbi za očesni kontakt s tem, da med razgovorom gledaš v kamero. To kaže na sposobnosti komuniciranja in obvladovanje govora.

Vsebinska priprava

Bodi pripravljen glede splošnih vprašanj, kot so vprašanja o delavnih izkušnjah, osebnostnih lastnostih, veščinah, ambicijah, želja… Pred razgovorom natančno preberi svojo prijavo in življenjepis. Prav tako imej slednje, kot tudi druge relavantne dokumente na dosegu roke (npr. oglas za delovno mesto). Predstavi se jasno, razločno, bodi spoštljiv in predvsem iskren. Pred odgovorom le tega temeljito premisli.

Pozanimaj se o delodajalcu

Zelo verjetno je, da bo kadrovik povprašal, kaj veš o njihovem podjetju, ter zakaj si želiš delati ravno pri njih. Zato pred razgovorom dobro razišči podjetje s katerim imaš razgovor. Razišči njihova načela, cilje in vizijo. Med drugimi ne pozabi natančno prebrati in pregledati razpisanega delovnega mesta. Pripravi seznam tvojih lastnosti in sposobnosti, ter jih poveži s potrebami podjetja. S tem boš dokazal, zakaj si ravno ti pravi kandidat za ponujeno delovno mesto. Za konec si pripravi tudi nekaj vprašanj, ki bi jih ti zastavil kadroviku. S tem boš pridobil želene informacije, hkrati pa izkazal dodatno zanimanje za delovno mesto, proaktivnost in pripravljenost.

Še dodatni nasvet!

Da bo res vse potekalo kot po navedenih točkah ti svetujemo, da pred samim intervjujem opraviš tudi testni razgovor. Za pomoč lahko vprašaš kar vašega prijatelja, in se tako samozavestno pripraviš in izogneš marsikateri neprijetni napaki.

 

 talentiran.si
 Pexels

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button