Življenjski slog

Je lahko en partner zelo liberalen, drug izjemno konservativen?

Svet postaja vse bolj političen in četudi politična usmerjenost praviloma ne bi smela narekovati odnosov, pa so lahko zveze tako različno mislečih težavne. Pa so tudi nemogoče?

Veliko ljudi verjame v recimo zelo liberalne vrednote, posteljo pa delijo z izjemno konservativno mislečimi. Četudi se “strinjajo, da se ne strinjajo”, pa so takšne zveze res lahko mogoče ali raje, uspešne? In tudi – zakaj se liberalni tako pogosto spetljajo s konservativci?

Pogosteje naj bi pri takšnih zvezah šlo za liberalno usmerjene ženske, ki hodijo s konservativnimi moškimi. Ugotovimo, zakaj po mnenju strokovnjakov za odnose prihaja do tega.

1. Miselnost “zagotovo se bo spremenil”

Miselnost, da je moške mogoče spremeniti in naučiti drugače, je med ženskami zelo živa. Še posebej imajo to težnjo morda liberalne ženske, ki mislijo, da je moške samo potrebno naučiti in jim razložiti ideale, ki bi jim morali slediti.

2. Konservativci so mnogokrat bolj tradicionalni

Samo zato, ker je nekdo liberalen, še ne pomeni, da je popoln. Nasprotno – moški z liberalnimi političnimi prepričanji naj bi se pod pretvezo modernega razmišljanja velikokrat odrekali tradicionalnim vrednotam. In četudi se vloge spolov v družbi vedno bolj enačijo, si ženske v osnovi želijo najboljše obeh svetov – naprednost liberalca in tradicionalnost konservativca.

konservativci, liberalci, odnosi, zveze, pari, ženske, moški, ženska, moški, politika, politična usmerjenost, odnos
Liberalni moški so lahko velikokrat miselno napredni, a pozabljajo na tradicionalne vrednote.

3. Izkoriščanje (ne)trdnosti prepričanj

Konservativno misleči so glede svojih političnih prepričanj velikokrat bolj glasni in agresivni. Ali z drugimi besedami – močno konservativna ženska je verjetno “prevelik zalogaj” ali preveč zastrašujoča za moškega. Konservativcem je vendar bolj všeč ponižno in tiho strinjanje, kar lažje dosežejo z ženskami, ki jim politična usmerjenost vseeno ni tako pomembna.

4. Odnos je lahko zgrajen na lažeh

Ker so konservativni pogledi marsikje lahko slabo sprejeti, je možno, da o svojih prepričanjih kdo tudi laže. Ker so odnosi, ki temeljijo na lažeh, običajno obsojeni na propad, pa je take stvari dobro odkrito prečistiti že na začetku zveze.

konservativci, liberalci, odnosi, zveze, pari, ženske, moški, ženska, moški, politika, politična usmerjenost, odnos
Uspešen odnos zahteva odkritost in spoštovanje.

Pa je na koncu sploh pomembno?

Politična usmerjenost v kolesju ljubezni ne bi smela igrati odločilne vloge, a ta usmerjenost prevečkrat zrcali temeljne moralne vrednote. Zato se pri zvezah, ki običajno sicer temeljijo na podobnih temeljih, lahko zaradi takšnih razhajanj marsikaj zalomi.

Pri resnejših temah, kot je recimo splav, se je morda vredno vprašati, če si pripravljena biti z nekom, ki ti želi odrekati osnovne pravice. Ali pa nasprotno – si pripravljen biti z nekom, ki ne verjame, da je tudi življenje zarodka v maternici sveto?

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button