Kultura

Judovski muzej v Benetkah bodo prenovili in razširili

Judovski muzej v Benetkah bodo prenovili in razširili. Po besedah beneškega župana Luigija Brugnara bo muzej prostore razširil na pet novih stavb v lasti judovske skupnosti. Poleg tega bodo po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA restavrirali tri sinagoge v mestu.

V restavratorskem projektu po pisanju agencije APA sodeluje predsednik Svetovnega judovskega kongresa Ronald Lauder. Župan Brugnaro je projekt označil kot “sporočilo bratstva in solidarnosti, ki ga Benetke pošiljajo svetu”.

V sklopu prenove bodo povečali prostor knjižnice in arhiva, tako do bodo poslej lahko v obeh pripravljali dogodke in seminarje. Prenova bo stala devet milijonov evrov, projekt pa finančno podpirajo donatorji iz Evrope in ZDA. Z deli bodo začeli konec oktobra, trajala bodo tri leta. Muzej bo v tem času še naprej odprt za obiskovalce, zaradi del bodo zapirali le posamezne sklope.

Po zaključku projekta bo obiskovalcem na voljo 4000 knjig in rokopisov v lasti judovske skupnosti. “S prenovo se bo beneški muzej, ki je bil že od nekdaj odprt za vse, še bolj odprl,” je povedala direktorica muzeja Marcella Ansaldi.

Judovski muzej v Benetkah, ki se nahaja na območju nekdanjega judovskega geta, med obema najstarejšima sinagogama v mestu, je bil ustanovljen leta 1954. V njem poleg tekstilij iz obdobja od 16. do 19. stoletja hranijo bogato zbirko inkunabul, zgodnjih tiskov in rokopisov.

Vsebinsko je muzej razdeljen na dva dela; v prvem so predstavljeni liturgični predmeti, v drugem je rdeča nit zgodovina in je bolj didaktično naravnan. Leta 1974 so v muzeju ustanovili knjižnico, ki pa so jo nato odprli šele leta 1981. Ponašajo se tudi z zbirko filmov.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button