Kultura

Finale, mariborski slamerji prihajamo!

Znana še zadnja finalista za finale slovenskega državnega prvenstva v slam poeziji

Na deževni sobotni večer se je v odvil še zadnji predizbor za državno prvenstvo v slam poeziji. Na večeru so se med sabo pomerili še zadnji najpogumnejši, ki so si želeli vstopnico za veliki finale državnega prvenstva v slam poeziji.

Nastopajoči Domen Mlakar, Matjaž Verčič, Metka Zadravec, Mojca Zupančič, Matic Ačko, Renato Volker in Ariela Herček so poskušali z maksimalno 3-minute dolgimi pesmimi, brez pripomočkov in brez branja, prepričati gledalce in strokovno žirijo, da je prav njihova poezija tista, ki si zasluži, da jo slišijo še v naslednjem krogu. Strokovni del žirije sta tokrat sestavljala kulturna producentka Tanja Cvitko in pesnik Denis Škofič, preostanek žirije pa naključno izbrani obiskovalci večera v publiki.

Po izvrstnih nastopih, napetih odločitvah in preštevanju prisluženih točk sta v kuverti tičali dve vstopnici za finale, z imenoma, ki sta rednim obiskovalcem mesečnih Ožuljenih jezikov že dobro poznani – Metka Zadravec in Matic Ačko. Publiki, ki je za zmagovalca večera nato glasovala z močjo aplavza, sta bila oba enako všeč, tako da sta skupaj prijela za pokal. Zaradi velikodušne pomoči donatorjev Lutkovno gledališče Maribor, Umetnostna galerija Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor, Vivapen in Večer pa Matic in Metka nista bila edina, ki sta ta večer dobila darila.

Primerno poln Salon je pesnike in pesnice pozdravil z navdušenim in močnim aplavzom, ki je nastopajoče samo še dodatno opogumil.

Večer je popestril tudi literarni gost, ki ga je publiki predstavila radovedna Helena Zemljič – to je bil Jani Kovačič, pesnik, pisatelj, kantavtor in vsesplošni umetnik, ki s šaljivim tonom pripoveduje zgodbe o svojem delu. Seveda od njega nismo slišali samo zgodb, ampak tudi umetniško besedo – o tem, da naj ženska dela, kar hoče, da vsi govorijo, o kanibalih, globalnem segrevanju in še marsičem. Nedvomno je njegov nastop bil lep zaključek čudovitega pesniškega večera, ki ga še dolgo nihče ne bo pozabil, najmanj pa novopečena finalista. Povezovala ga je Mojca Pibernik.

Matic in Metka se bosta 1. septembra pridružila Tomažu Lovrenku, Mišelu Ristovu, Petri Kokol, Nini Medved, Klavdiji Volf, Neži Prah Seničar, Evi Kokalj in Amadeju Kraljeviču na finalu državnega prvenstva v Celju, kjer si bo samo eden od njih priboril še nastop na evropskem prvenstvu v slam poeziji, ki bo letos potekalo na Madžarskem. Za pozdrav pa, kot je v svoji pesmi zapovedal Matic Ačko v prvem krogu sobotnega predizbora: Na juriš, kulturni partizani!

Jani Kovači je predstavil tudi pesmi, ki jih je možno brati od prvega do zadnjega verza in od zadnjega do prvega.

Dogodek so organizirali MKC Maribor – MKC Črka in pesniško društvo Slam zverine, v sodelovanju z Bando ferdamano, Salonom uporabnih umetnosti ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSlam zverine
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Nina MEDVED

Sorodni članki

Back to top button