KulskoNovice

Osebnost leta po izboru revije Time je ukrajinski predsednik Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ukrajinski duh sta bila imenovana za osebnost leta 2022 po izboru ameriške revije Time. Kot ključno dejanje ukrajinskega predsednika je revija izpostavila odločitev, da ob začetku ruske invazije 24. februarja ne zapusti Kijeva.

“Ne glede na to, ali bitka za Ukrajino vzbuja upanje ali strah, je Zelenski pretresel svet na način, ki ga nismo videli že desetletja,” je v obrazložitvi zapisal odgovorni urednik revije Time Edward Felsenthal. Dodal je, da izbira osebnosti leta še nikoli ni bila tako jasna.

“Od prve objave na Instagramu 25. februarja, ki je pokazala, da sta njegov kabinet in civilna družba nedotaknjena in delujoča, do vsakodnevnih govorov v številnih institucijah, je bil ukrajinski predsednik povsod,” je zapisal Felsenthal.

“Njegova informacijska ofenziva je spremenila geopolitični sistem in sprožila val dogajanja, ki je zajel ves svet,” je še dodal. Zelenski in ukrajinski duh sta dokaz, da je pogum lahko enako nalezljiv kot strah, navdih ljudem in narodom, da se združijo v obrambi svobode ter opomin svetu na krhkost demokracije in miru, je sporočila revija s sedežem v New Yorku.

Ukrajinski predsednik si naziv osebnost leta 2022 deli z ukrajinskim duhom, ki ga po besedah Felsenthala poosebljajo nešteti posamezniki v državi in zunaj nje, vključno z običajnimi ljudmi.

Revija Time osebnost leta izbira od leta 1927. S tem nazivom počastijo ljudi, ki so najbolj vplivali na novice, v dobrem ali slabem pogledu. Lani je bil za osebnost leta izbran prvi mož podjetij Tesla in SpaceX Elon Musk. Leta 2020 pa sta osebnosti leta bili takrat še novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica KamalaHarris.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button