Življenjski slog

Seks med menstruacijo: kakšne so možnosti, da zanosiš?

Veliko žensk je v dvomih, ali lahko v tistem tednu v mesecu zanosijo. Bistvo mesečnega krvavenja je, da jajčeca, ki bi se lahko oplodilo, ni na voljo. Vendar zdravniki razlagajo, da zadeve niso tako enostavne, zato tudi med temi posebnimi dnevi ne odvrzi kontracepcije.

V času menstruacije, ko imaš boleče krče in močan tok krvi, verjetno nisi razpoložena za spolne odnose. Toda mesečna krvavitev običajno traja od štiri do osem dni, zato je popolnoma normalno, če želiš seksati med “bolj umirjenimi” dnevi. Ampak ali dejstvo, da imaš menstruacijo pomeni, da ne moreš zanositi? Kot so razložili zdravniki, zadeva ni tako enostavna.

Vsaka ženska in idealno tudi moški bi morali vedeti, kakšen je menstrualni cikel, ki dobro razloži, zakaj so možnosti, da zanosiš med menstruacijo, izjemno majhne. Menstruacija namreč nastane zato, ker ni jajčeca za oploditev, do oploditve pa zato ni prišlo. Neoplojeno jajčece propade in maternična sluznica se začne luščiti, jajčece pa se ponovno sprosti ob koncu menstruacije, odvisno od tvojega cikla. Takrat se začne ovulacija, ko so možnosti zanositve največje.

Vsako telo je drugačno in vsako krvavenje ni menstruacija

A kot vedno obstaja razlika med teorijo in prakso. V teoriji je res, da med mesečnim krvavenjem ne moreš zanositi, vendar kontracepcije še ne odvrzi, saj lahko v praksi seks med menstruacijo kljub temu privede do zanositve.

menstruacija, lahko zanosim pri seksu med menstruacijo, menstruacija in seks, menstruacija in zanositev, možnosti zanositve med menstruacijo, menstrualni cikel, sperma, nosečnost, ovulacija, jajčece, kontracepcija, mesečna krvavitev
Seks med menstruacijo ni nikoli popolnoma varen pred zanositvijo.

Kot je razložila zdravnica Lauren Streicher, klinična profesorica porodništva in ginekologije, je prvi problem v tem, da vsako krvavenje “tam spodaj” ni nujno menstruacija. Stres, bolezen ali kaj podobnega lahko namreč povzročijo dodatno krvavenje. To pomeni, da menstruacije sploh nimaš, čeprav misliš, da jo imaš. Se pravi, da je morda tvoje jajčece kljub temu pripravljeno na akcijo.

Spermiji lahko preživijo do 72 ur

Tudi, če si popolnoma prepričana, da tvoje krvavenje pomeni, da imaš menstruacijo, pa to še vedno ni zagotovitev, da lahko seksaš brez zaščite, če ne želiš zanositi. Naša telesa so namreč nepredvidljiva, spermiji pa lahko po ejakulaciji v ženskem telesu preživijo do tri dni. Tako lahko seksaš med menstruacijo, ki se bo nato hitro zaključila, hitro pa se bo začela tudi tvoja ovulacija. Na voljo bo jajčece, spermiji bodo do tri dni “počakali” in še vedno boš lahko zanosila. Možnosti so majhne, ampak obstajajo, zato se ne splača tvegati.

Če imaš nepredvidljivi menstrualni cikel, je tveganje seveda še toliko večje. To pomeni, da boš pričakovala, da boš imela menstruacijo še nekaj dni, ampak se bo ta naenkrat zaključila in jajčece se bo hitro pripravilo za oploditev. Možnosti so sicer še vedno prisotne, tudi če imaš izjemno reden in predvidljiv mesečni cikel, zato se nanj ne zanašaj. V nobenem obdobju menstrualnega cikla ni povsem varno seksati brez zaščite, zato redno uporabljaj kontracepcijo.

 

DOSTOP.si / MK
Pexels, Unsplash

Sorodni članki

Back to top button