Zdravje

Svetovni dan sladkorne bolezni – kaj se dogaja v Sloveniji?

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo 14. novembra, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) izdali elektronsko publikacijo z naslovom Ožji nabor kazalnikov za spremljanje obvladovanja sladkorne bolezni v Sloveniji, pričeli pa so tudi z akcijo Odkrijmo sladkorno.

Najpogostejša sladkorna bolezen je sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima devet bolnikov od desetih. Zanjo je značilno, da krvni sladkor narašča počasi, tekom let, brez kakršnihkoli težav, tako da oboleli sploh ne ve, da ima sladkorno bolezen. V Sloveniji je lahko takih bolnikov od 40.000 do 80.000.

Če prejmeš vabilo za oralni glukozni tolerančni test, boš s testiranjem dobil informacijo ali že imaš sladkorno bolezen tipa 2 in zanjo ne veš, pomagal pa boš tudi raziskavi.

Odkrijmo sladkorno

Na NIJZ sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko z novembrom 2019 pričenjajo s projektom Odkrijmo sladkorno.

K sodelovanju v raziskavi bodo vabljeni izbrani odrasli prebivalci Slovenije. Tisti, ki bodo prejeli vabilo, bodo lahko v laboratoriju izvedli brezplačno testiranje na sladkorno bolezen tipa 2 oz. oralni glukozni tolerančni test.

Sladkorna bolezen je še vedno med najpomembnejšimi razlogi za hude zdravstvene težave. Previsok krvni sladkor poškoduje drobne in večje žile, ki prehranjujejo organe. Z njenim zdravljenjem lahko zmanjšamo pojav slepote, končne odpovedi ledvic, amputacij, možganske kapi in srčnega (miokardnega) infarkta, ki sodijo med kronične zaplete bolezni.

Kadar ljudje ne vedo za sladkorno bolezen tipa 2 in je zato ne zdravijo, so lahko ob odkritju že prisotni kronični zapleti, imajo tudi več drugih zdravstvenih težav. Zato je sodelovanje, če dobiš vabilo, pomembno tudi iz vidika tvojega zdravja.

Raziskava Odkrijmo sladkorno je pomembna, saj bo prikazala realnejšo sliko trenutnega stanja števila neodkritih bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Obstoječi podatki namreč kažejo, da se pojavnost sladkorne bolezni pomika v zgodnejša življenjska. Izsledki raziskave in priporočila bodo tako pomagali marsikateremu Slovencu.

 NIJZ
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button