ZdravjeZnanost

Kaj se zgodi, če premalo spiš?

Včasih se ti morda zdi, da čas kar beži. Morda je za to krivo tvoje bdenje ob gledanju smešnih posnetkov na spletu, novorojenček v sosednji hiši ali nespečnost. Obstaja cela vrsta razlogov, zakaj ljudje ne spimo dovolj. Kakšne posledice pa prinaša pomanjkanje spanca?

Strokovnjaki ocenjujejo, da 7 do 19 odstotkov odraslih v ZDA ne spi dovolj. Večina odraslih bi potrebovala vsaj 7 do 9 ur spanja na noč. Morda si tudi ti med tistimi, ki imajo težave s spanjem, če hodiš spat ob urah, ki niso usklajene z naravnim ritmom tvojega telesa ali pa če ne spiš dobro.

Posledice pomanjkanja spanca

Pomanjkanje spanja ni le ena malenkost, ki jo lahko prezremo. To je resen problem, ki lahko povzroči težave tako v telesu kot tudi v duševnosti. To je namreč povezano s številnimi zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, depresija in celo možganska kap. Poleg tega pa te neprespane ure postavljajo tudi v večje tveganje za nesreče in resne poškodbe.

In če misliš, da so tvoje neprespane noči zgolj malenkost, se motiš. Ekstremna izčrpanost je redka, a izjemno resna bolezen, pri kateri pomanjkanje spanja kaže na resnejše težave. Pri tej bolezni prioni, posebna vrsta beljakovin, napadejo del možganov, ki nadzoruje spanje, kar povzroči nespečnost in številne druge težave.

Po kolikšnem času pride do težav?

Predstavljaj si, da si buden že 24 ur zapored! To je zares grozljivo, kajne? Študija je pokazala, da so ljudje, ki so budni že 24 ur, bolj nagnjeni k temu, da se spominjajo napačnih stvari. Poleg tega pa premalo spanja lahko poveča tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

spanje, pomanjkanje spanca, spanec
Strokovnjaki so ugotovili, da pomanjkanje spanja moti tudi presnovo.

Po 36 urah brez spanja se tvoji možgani začnejo obnašati čudno. Tvoje besede se med pogovorom lahko začnejo prepletati, poleg tega pa lahko postaneš počasnejši pri reševanju problemov in manj pozoren na spremembe v okolju. Vse to pomeni, da bi bilo bolje, če bi si v tem času privoščil vsaj malo spanja.

Če misliš, da je to hudo, je stanje še hujše, ko si buden 48 ur! Takrat je tvoj imunski sistem že močno oslabljen, kar pomeni, da si bolj dovzeten za različne bolezni. No, če se ti zgodi, da ne zaspiš kar 72 ur zapored, potem lahko pričakuješ resne težave. Tvoje srce bo utripalo hitreje, počutil se boš slabo in tvoje možganske funkcije se bodo upočasnile.

spanje, spanec, pomanjkanje spanca, nespečnost
Pomanjkanje spanja je resno stanje, ki lahko privede do telesnih in duševnih težav.

In ne pozabi, kronično pomanjkanje spanja lahko privede do številnih drugih težav, vključno s halucinacijami, hudo depresijo in celo srčnimi boleznimi. Zato bodi pozoren na svoj spanec in si poskusi vedno vzeti dovolj časa za počitek. Tvoje telo ti bo hvaležno!

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button