PrehranaZdravje

Preden zavržeš hrano, jo preveri!

Ljudje zavržemo ogromne količine hrane, ki včasih niti ni pokvarjena. V ZDA oseba vsako leto zavrže živila v vrednosti okrog 375 dolarjev, največkrat zaradi pretečenega roka uporabe.

Kaj hitro prideš v življenju do točke, ko začneš sam kupovati hrano. Največkrat se to zgodi v študentskih letih, ko se odseliš v kraj študija in kdaj pa kdaj odločiš, da boš kosilo skuhal doma. Takrat komaj spoznaš, koliko hrana stane in kako hitro se pokvari. Predvsem v študentskih hladilnikih se vedno najde kak izdelek, ki mu je rok uporabe že potekel. Si ga mislil vreči v smeti? Počasi, mogoče sploh ni pokvarjen.

V nasprotju s prepričanjem, so živila užitna tudi po pretečenem roku uporabe

Ljudje zmotno mislimo, da se hrana pokvari takoj, ko rok uporabe preteče. V resnici se lahko hrani po tem datumu spremeni okus ali kvaliteta, ni pa nevarna za uživanje. Pri preverjanju pokvarljivosti uporabi vse svoje čute: vonj, okus, vid in tip. Uporabi zdravo pamet: seveda ne boš zaužil hrane, na kateri se razvija plesen ali pa sadja, ki vidno gnije.

Večina živil zdrži dlje, kot mislimo. Dober primer je zamrznjena hrana, ki jo lahko na temperaturi pod ničlo hraniš v nedogled. Podobno je s suho hrano, kot so testenine, oreščki, krekerji. Tudi te lahko brez slabe vesti uporabiš po pretečenem datumu. Zate smo povzeli nekaj nasvetov, ki so jih pripravili Mayo Clinic, New York Times indr. Sanjay Gupta o tem, kako dolgo lahko hraniš določeno živilo in kdaj je čas, da se ga znebiš.

Med se nikoli ne pokvari, tudi če spremeni svoje agregatno stanje. | 

Na trdih salamah se lahko pojavi plesen. Odreži jo in salamo pojej do konca. |
Pri ocenjevanju pokvarljivosti se zanašaj na svoje čute, še posebej pri sadju. Če je sadež vidno uničen, ni več užiten. |
    • Jajca: v hladilniku ostanejo sveža več kot mesec dni.
    • Jogurt: uživaš ga lahko še nekaj tednov po preteku datuma, če se na njem ne pojavi plesen.
    • Konzervirana hrana: varna za uživanje vse do 5 let.
    • Kosmiči: se ne pokvarijo.
    • Kruh: zavrzi ga, ko se začne na njem nabirati plesen. Če ga hočeš obdržati dlje, ga zamrzni.
    • Med: nima roka uporabe.
    • Meso: če je sluzasto, lepljivo na dotik ali ima vonj, ga zavrzi. Sprememba barve ni nujno znak pokvarjenega mesa.
    • Olje: olivno je dobro še eno leto, če ga hraniš v temnem in hladnem prostoru.
    • Piščanec: surova piščančja prsa lahko hraniš v hladilniku še 2 dni, kuhana pa ostanejo 4 dni. Če imajo slab vonj ali so sluzasta, jih zavrzi.
    • Sadje in zelenjava: če ni sadež vidno uničen, je užiten.
    • Sir: trd sir (kot npr. cheddar) je varen tudi, če so na njem packe plesni. Mehki siri v primeru plesni niso primerni za uživanje.
    • Slanina: varna še en teden po odprtju embalaže.
    • Trda salama: odreži plesen in jo uporabljaj naprej.
    • Začimbe: varne za uporabo več let.

     

    https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
    https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

    Sorodni članki

    Preberi še
    Close
    Back to top button