Znanost

Kitajska je proti svoji vesoljski postaji poslala najmlajšo posadko do sedaj

Kitajska je danes proti svoji vesoljski postaji Tiangong poslala novo tričlansko posadko. Gre za najmlajšo posadko doslej, ki je opravila polet na vesoljsko postajo, saj je povprečna njenih članov starost le 38 let. Posadka bo izvajala različne preizkuse vesoljske znanosti in vzdrževalna dela na postaj.

Tričlanska posadka je na krovu vesoljskega plovila Shenzhou-17 iz izstrelišča Jiuquan na severozahodu Kitajske vzletela ob 3.14 po srednjeevropskem času. Kapitan posadke je Tang Hongbo, ki je pred tem že bil na vesoljski postaji Tiangong. Spremljata ga astronavta Tang Shengjie in Jiang Xinlin, ki sta tokrat prvič poletela v vesolje.

“Posadka bo izvajala različne preizkuse vesoljske znanosti in uporabnega tovora,” je v sredo pojasnil namestnik direktorja kitajske vesoljske agencije (CMSA) Lin Xiqiang. Dodal je še, da bodo na postaji opravili tudi vzdrževalna dela in odpravili nekatere manjše poškodbe.

Kitajska je v prizadevanjih, da bi v vesolju dohitela ZDA in Rusijo, v svoj vesoljski program v zadnjih letih vložila milijarde evrov. Med drugim upravlja raziskovalno vozilo na Marsu, izvedla pa je tudi več misij na Luno. Maja je na vesoljsko postajo poslala tričlansko posadko, ki je vključevala tudi prvega civilista. Ta posadka se bo na Zemljo vrnila predvidoma 31. oktobra.

Do leta 2030 si Peking želi človeka poslati tudi na Luno. To je v sredo ponovno potrdil Lin in dodal, da bo cilj pristanka Kitajca na Luni do leta 2030 uresničen.

STA
Commons Wikimedia

Sorodni članki

Back to top button