Znanost

Med delom za traso drugega tira odkrili 120.000 let stare kosti nosoroga

Pri odkopavanju tal na eni od dostopnih cest do bodoče trase drugega železniškega tira Divača-Koper so odkrili ostaline fosilnih kosti 120.000 let starega nosoroga.

Najdišče je zapolnjena kraška votlina, ki se razteza na nekaj kvadratnih metrih površine in ni globlja od 10 metrov. Trenutno so na površju najdišča tri večje kosti: fragment kompleksne kosti, krajše od 35 centimetrov ter fragmenta dolge kosti in ploščate kosti. Poleg njih je v izkopanem sedimentu v okolici prisotnih še več manjših, centimetrskih fragmentov.

Trenutno so izkopali tri večje kosti: fragment kompleksne kosti, fragmenta dolge kosti in ploščate kosti.

Kosti so krhke in preperele, vendar razmeroma dobro ohranjene. Po analogiji s podobnimi najdbami na Krasu strokovnjaki iz ZRC SAZU sklepajo, da gre za ostanke 120.000 let starega nosoroga.

Gradnja cest za dostopanje do trase drugega tira v skupni dolžini približno 21 kilometrov se je začela marca lani. Gre za skupaj 23 dostopnih cest, ki naj bi bile končane do konca letošnjega julija. Kosti nosoroga so odkrili pri odkopavanju tal na dostopni cesti pri portalu prvega predora.

Izkopavanja se bodo nadaljevala še tri tedne, v tem času bodo pripravljalna dela na tem delu začasno mirovala.

 

 STA
 Pixabay

 

 

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button