Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
NoviceZnanost

Želiš imeti lobanjo tiranozavra? Prodaja se na dražbi v New Yorku

Avkcijska hiša Sotheby's bo 9. decembra na dražbi v New Yorku prodajala lobanjo tiranozavra rexa. Gre za enega od najpopolnejših kompletov lobanjskih kosti, kar so jih kdajkoli našli, so sporočili iz avkcijske hiše Sotheby's. Pričakujejo, da bodo lobanjo na dražbi prodali za okoli 20 milijonov ameriških dolarjev.

Lobanja z vzdevkom Maximus je stara približno 76 milijonov let in so jo našli na zasebnem zemljišču v ameriški zvezni državi Južna Dakota. Tehta približno 91 kilogramov. Dva metra visok fosil ima še vedno večino zunanjih lobanjskih kosti in številne zobe, so po poročanju ameriških medijev navedli strokovnjaki pri avkcijski hiši Sotheby’s. Lobanjo prodaja njen dosedanji lastnik, ki želi ostati anonimen.

V New Yorku so poleti na dražbi za šest milijonov ameriških dolarjev prodali okostje gorgosaurusa. Malo pred tem pa so okostje dinozavra vrste deinonychus antirrhopus prodali za približno 12 milijonov ameriških dolarjev. Leta 2020 pa so tiranozavrovo okostje prodali za več kot 30 milijonov dolarjev. Številni strokovnjaki sicer kritično gledajo na dražbe za znanost dragocenih okostij.

Tiranozaver z latinskim poimenovanje tyrannosaurus rex je sodil v red dinozavrov s kuščarsko medenico. Njegovo ime izhaja iz grškega vzdevka tyranos, ki pomeni vladar, latinska beseda rex pa kralj. Tiranozavri so imeli največje in najmočnejše lobanje med dinozavri. Glede njihove prehrane prevladuje pa mnenje, da se je tiranozaver hranil z velikimi rastlinojedci.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button