Šport

Disk golf: nad zelenico študentskih domov leteli frizbiji

V okviru letošnje Aktivne študentske jeseni je na travnatih površinah ob Študentskem naselju Gosposvetska potekala predstavitev vse bolj priljubljenega športa disk golf. Da so sredino nebo popestrili leteči frizbiji, sta bila odgovorna Frizbi svet in Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM).

Dogodek je potekal v okviru letošnje Aktivne študentske jeseni v organizaciji Oddelka za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM. Z namenom predstavitve vedno bolj priljubljenega športa, disk golf, so moči združili s Frizbi svetom.

Frizbi svet je športni portal, ki pokriva praktično vse, kar zadeva frizbi. Od rekreacije in druženja pa vse do prodaje frizbi produktov in mnogo več. Med drugim organizirajo tudi Šolsko ultimate ligo (ŠUL), v okviru katere se od leta 2015 naprej organizirajo treningi z diski in turnirji – tudi mednarodni.

Frizbi: mnogo več, kot samo otroška igrača

Frizbi je zelo vsestranske narave – z njim se lahko igra mnogo različnih športov in iger – poleg ljudi ga pa na primer obožujejo tudi kužki. Tokrat pa je na Študentski travnati ploščadi ob študentskem naselju Gosposvetska potekala predstavitev športa disk golf. Šport sta predstavila Klara in Timotej iz Frizbi sveta. Začelo se je z razlago osnovnih pravil in nekaj časa za preizkušanje in vajo. Nato pa je sledil tekmovalni del, ko so se prijavljeni pomerili v svojih frizbi spretnostih.

Aktivna študentska jesen, ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Frizbi svet, frizbi, Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja, ŠUL
Disk golf: pravila so preprosta, šport pa zabaven.

Kakšna so pravila igre?

Disk golf je kot golf, ki se igra s frizbijem. Igralec mora frizbi vreči v kovinsko košaro in progo končati v čim manj metih (kot pri tradicionalnem golfu, samo, da tukaj ni žogic in lukenj ampak koši).

Poleg zdravo doživete zabave in druženja pa sta eni izmed pomembnih disk golf vrednot skrb za varnost in čistočo proge, kjer se šport igra. Po svetu se nahaja že lepo število prog za disk golf, vedno več pa jih najdeš tudi pri nas.

Kaj je čar disk golfa?

Osrednji čar tega pri nas relativno novega športa je, da ga lahko igrajo vsi. Pravila so zelo preprosta, šport omogoča gibanje v naravi, skrbi za razgibavanje celega telesa, hkrati pa krepi športne vrednote, kot sta koncentracija in fair play.

Aktivna študentska jesen, ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Frizbi svet, frizbi, Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja, ŠUL
Pogled izza frizbija na nebo med študentskimi domovi: (praktično) brez oblačka.

Zabavno sredino popoldne s frizbiji

Po urjenju, preizkušanju najboljših taktik in tekmovalnemu delu so najuspešnejše tekmovalce čakale tudi praktične nagrade, vseskozi predstavitev pa je za žejo vseh prisotnih skrbela Radenska. Zaradi toplega jesenskega sončka, ki je grel vse navzoče, je bilo poleg zabavnega športanja seveda potrebno poskrbeti tudi za ustrezno hidracijo. Če te je kratka predstavitev prepričala in meniš, da bi tudi ti lahko poskusil kaj novega,si  podrobnejša pravila in specifike disk golfa in več o delovanju Frizbi sveta preberi na tej povezavi.

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button