Šport

Janja Garnbret na dobri poti do polfinala kombinacije in olimpijske norme

Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Bernu so se začele olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024, tudi s tremi Slovenkami. Po prvem delu polfinala olimpijske kombinacije balvanih je Janja Garnbret na prvem mestu, Mia Krampl je deveta, Vita Lukan pa 14. Finalistke bodo znane pozno zvečer po težavnostnem delu polfinala kombinacije.

Janja Garnbret je po balvanih in težavnosti ter osvojenem zlatu in srebru v polfinale kombinacije napredovala kot vodilna z najboljšim izkupičkom točk. Mesto vodilne je z najboljšim plezanjem, edina je rešila vse štiri balvanske probleme, in z izkupičkom 98,9 točke zadržala tudi po balvanskem delu kombinacije.

Kako dobro je pripravljena, je trikratna balvanska prvakinja tekmicam pokazala v prvi rundi današnje tekmovalne preizkušnje. Prvi balvan, ki je za mnoge predstavljal nerešljivo uganko, je gladko preplezala v prvem poskusu.

Bila je edina, ki je na drugem balvanu zmogla povsem do vrha smeri, za kar je potrebovala tri poskuse. Za vrh tretjega je potrebovala štiri poskuse, na vrh četrtega pa se je zavihtela v sedmem poskusu.

Na prvih treh mestih ni presenečenj. Podprvakinja v disciplini Francozinja Oriane Bertone ima na drugem mestu 79,4 točke, Američanka Brooke Rabooutou, ki je na balvanih pred tem osvojila bron, je tretja s 54,1 točke. Mia Krampl je s 34,5 točke zasedla deveto mesto, Vita Lukan pa je z 29,4 točke posegla po 14. mestu po prvem delu tekmovanja.

V polfinalu kombinacije na balvanih je nastopilo 21 tekmovalk. Za petkov polfinale pa bo na voljo osem mest, olimpijske vozovnice si bodo priborile le dobitnice kolajn.

Slovenska šampionka Garnbret je v olimpijski kombinaciji osvojila že dve zlati kolajni na SP v Innsbrucku 2018 in Hachiojiju 2019, preden je pred dvema letoma v Tokiu osvojila premierni naslov olimpijske šampionke v kombinaciji balvanov, težavnosti in hitrosti. Hitrost bo čez eno leto v Parizu samostojna olimpijska disciplina.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button