Delo

Podjetništvo: Mladinsko podjetništvo

Da so mladi prihodnost družbe se verjetno strinjamo vsi. Pa poglejmo čisto na splošno. Če ima država veliko mladega prebivalstva, je prisoten tudi splošni razvoj in napredek. Na drugi strani pa se države z visokim deležem starajočega prebivalstva in manjšim deležem mladih srečujejo z velikimi težavami.

Napredek in izzivi pa gredo – kot vedno – z roko v roki. Poleg globalizacije in prehoda v tehnološko dobo, je eden izmed glavnih izzivov večine držav sveta brezposelnost mladih. Med vsemi oblikami brezposelnosti je ravno ta najbolj zaskrbljujoča, hkrati pa hitro narašča po celem svetu. Lahko bi rekli, da brezposelnosti mladih prehaja v globalno krizo, ki bo imela v bližnji prihodnosti velik družbeni in ekonomski vpliv na vse države.

Vlade in svetovne organizacije v veliki meri uresničujejo politike, nudijo sheme in sredstva za spodbujanje programov za zaposlovanje. Vendar glede na to, da številke kljub temu strmo narašča, se v nekaterih državah kot obetavno alternativo priznava mladinsko podjetništvo. Podjetništvo v kateri koli družbi je znak napredka. Če se mladinsko podjetništvo aktivno spodbuja, lahko le-ta prispeva k ohranjanju rastočih gospodarstev, kulturnemu napredku družbe, vključitvi mladine v delovno silo, hkrati pa je pomembno gonilo splošnega razvoja družbe.

Ne le, da mladinsko podjetništvo prispeva k splošnemu napredku, v prvi vrsti slednji koristi posameznikom samim. Mladi vsak dan ustvarjajo, izdelujejo, razvijajo in izpopolnjujejo novosti. Če svojo strast združijo s podjetniškimi veščinami, znanji in smislom za organizacijo, potem smo praktično vsi ”na konju”.

 

 talentiran.si (vir)
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button