Šport

Eurobasket: tretja zmaga proti gostiteljici Nemčiji, danes še s Francijo

Slovenska košarkarska reprezentanca je v 4. krogu evropskega prvenstva (skupina B) premagala Nemčijo z 88:80 (21:14, 44:36, 61:55). Danes ob 17.15 jih čaka še zadnja preizkušnja v predtekmovanju evropskega prvenstva v Kölnu, ki bo odločala o prvem mestu v skupini B.

Na parketu spet Slovenija, kot smo je vajeni

Košarkarji Slovenije so v četrtem nastopu na evropskem prvenstvu v Kölnu zabeležili tretjo zmago. Po spodrsljaju proti BiH so premagali Nemčijo z 88:80. Z jekleno obrambo in potrpežljivo, organizirano igro v napadu so od prve minute dalje narekovali ritem. Kljub bizarni poškodbi Mika Tobeyja ob uvodnem skoku za žogo, ko je ta doskočil na nogo sodnika in z zvitim gležnjem odšepal v slačilnico.

Nemčija, ki je pred desetimi dnevi slovenskim košarkarjem prisolila zaušnico v kvalifikacijah za SP, je vodila le z 2:0. V prvi četrtini je zmogla komaj pet košev iz igre, v prvem polčasu pa enajst. Slovenija je na začetku druge četrtine prvič povedla z dvomestno prednostjo (24:14), v 14. minuti pa je bila njen naskok že 31:17.

Tekma seveda s tem še zdaleč ni bila odločena. Nemci so v tretji četrtini večkrat prišli na koš ali dva zaostanka, toda Slovenija pod vodstvom Luke Dončića tekmeca bližje ni spustila. Na začetku zadnje četrtine je znova povedla za deset (65:55) in tekmo v živčni končnici uspešno pripeljala do konca.

Danes s Francijo za prvo mesto v skupini

Luka Dončić je pokazal svoje razkošno znanje in ob 36 točkah (met 14:25, trojke 2:8) ujel deset odbitih žog ter zbral štiri podaje. Goran Dragić, ki je na parketu preživel skoraj 32 minut, je dosegel 18 točk (met 7:14), Mike Tobey, ki se je po uvodnem šoku hitro vrnil na igrišče in igral 25 minut, pa je vknjižil deset točk in osem skokov.

Slovenijo v danes ob 17.15 čaka še zadnja tekma v predtekmovanju proti Franciji, ki bo odločala o prvem mestu v skupini B. Zmagovalec se bo v osmini finala v Berlinu v soboto, 10. septembra, pomeril s četrtouvrščeno reprezentanco iz skupine A. V njen sta krog pred koncem na vrhu Španija in Turčija, z izkupičkom 2-2 sledita Črna gora in Belgija, Gruzija ter Bolgarija pa imata eno zmago.

Košarkarji so proti Nemčiji znova pokazali svojo vrednost in zabeležili tretjo zmago. Ta jim odpira pot do tako želenega prvega mesta v skupini, s katerim bi se v uvodnih fazah izločilnih bojev v Berlinu izognili najnevarnejšim reprezentancam za odličja, Grčiji in Srbiji.

Košarkarji Slovenije so priznali, da so se morali po porazu z Bosno in Hercegovino pogledati v ogledalo in se odkrito pogovoriti, po kaj so prišli na evropsko prvenstvo. Enotno so ugotovili, da želijo medaljo in da morajo zanjo pokazati precej več energije in ekipnega duha.

Francija bo zahteven nasprotnik

Francija je prvenstvo začela s porazom proti Nemčiji (63:76). Nato je premagala Litvo (77:73), Madžarsko (78:74) ter Bosno in Hercegovino (81:68).

Slovenija in Francija sta zadnjo tekmo odigrali v polfinalu olimpijskega turnirja v Tokiu. Nicolas Batum, ki zdaj ni v reprezentanci, je v zadnji sekundi blokiral met Klemna Prepeliča in Francija je slavila 90:89. To bo jubilejna dvajseta tekma med Slovenijo in Francijo, ki vodi s 14:5, ob tem, da je Slovenija prvo zmago zabeležila šele 2004.

STA
Facebook KZS

Sorodni članki

Back to top button