Šport

Zmagovalec Lige prvakov Real Madrid, finale zaznamoval kaos

Evropska nogometna zveza (Uefa) je kaos pri vstopu na stadion Stade de France v Parizu za finale lige prvakov med Liverpoolom in Real Madridom (0:1) pojasnila z velikim številom navijačev brez veljavnih vstopnic.

Evropska (Uefa) in Francoska nogometna zveza (FFF), pristojne lokalne oblasti ter pariška policijska uprava bodo danes na kriznem sestanku obravnavali stanje na sobotnem finalu lige prvakov v Parizu.

Finale lige prvakov v Parizu, ki se je končal z zmago Real Madrida z 1:0, se je začel z več kot polurno zamudo. Organizatorji so sprva na semaforju kot razlog za zamudo navedli varnostne razloge, nato pa je bilo rečeno, da gre za “prepozen prihod navijačev”. To je razjezilo številne privržence Liverpoola, ki so na družbenih omrežjih poročali, da so pred stadionom čakali več ur. Posnetki prikazujejo včasih kaotične prizore na vhodih in dolge čakalne vrste okoli arene.

Uefa je nato kot uraden razlog za zamudo navedla, da je na tisoče navijačev želelo vstopiti na stadion s ponarejenimi vstopnicami. To je povzročilo zastoje pri vstopu na stadion, zato so prestavili začetek finala, da bi si tekmo lahko ogledalo čim več navijačev z veljavnimi vstopnicami, so sporočili iz Uefe.

Policija je uporabila solzivec. Takoj po tekmi v prvi bilanci pa sporočila, da je zabeležila 105 aretacij in 238 poškodovanih okoli finala lige prvakov.

Francija želi preprečiti podobne zaplete na OI 2024 v Parizu

Nova francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera je dejala, da želijo s kriznim sestankom zagotoviti, da se kaos, ki je zaznamoval finale lige prvakov, ne ponovi. Tudi zato, ker bo Pariz leta 2024 prireditelj olimpijskih iger.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, pa so preiskavo zahtevale tudi britanske oblasti. “V interesu vseh vpletenih je, da ugotovimo, kaj se je zgodilo, in se iz tega nekaj naučimo,” je dejala britanska ministrica za šport in kulturo Nadine Dorries. Pozvala je, naj zaradi zaskrbljujočega dogajanja ob tekmi Uefa opravi temeljito preiskavo.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button