Potovanje

Wizz Air opozarja na zahtevno prihajajočo zimo

Letalske prevoznike čaka težka zima, je v pogovoru na Dunaju opozoril prvi mož Wizz Aira Jozsef Varadi. Ocenil je, da se bodo cene letalskih vozovnic še dodatno znižale, in sicer za med 10 in 20 odstotkov, njegove besede povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Wizz Airu je šlo po Varadijevih besedah poleti razmeroma dobro, njegov promet je okreval hitreje kot pri konkurentih. A sedaj države uvajajo nove omejitve, povpraševanje pa se še znižuje. Zadeve še posebej otežuje dejstvo, da vsaka država pri zamejevanju širjenja novega koronavirusa ravna po svoje.

V Wizz Airu sicer ne želijo opuščati linij, po Varadijevih besedah bodo v prihodnjih mesecih aktivni na okoli 70 odstotkih povezav. Bodo pa prilagajali pogostost letenja.

Pri tem je bil prvi mož Wizz Aira kritičen do državnih pomoči, ki jih prejemajo konkurenti, denimo avstrijska AUA. Gre za izkrivljanje konkurence, je prepričan. Ta denar ne bo namenjen prestrukturiranju ali inovacijam, zato jih ne bodo mogla letalska podjetja nikoli poplačati, je posvaril. Wizz na drugi strani ne potrebuje davkoplačevalskega denarja, da ostaja v zraku tudi v kriznih časih.

Je pa Wizz v času covida-19 odpustil skoraj petino delovne sile, preostalim je v povprečju znižal plače za 15 odstotkov. V podjetju sicer upajo, da bodo lahko že v začetku prihodnjega leta znova zaposlovali, dodatna odpuščanja niso predvidena.

V celotnem letošnjem letu bo Wizz, “tako kot vsi ostali letalski prevozniki”, ustvaril izgubo, pri čemer mu bo še kako prav prišlo 1,5 milijarde evrov denarne rezerve. Če bi morala na tleh ostati vsa njegova letala, bi sicer mesečno ustvaril 70 milijonov evrov minusa.

Varadi je zatrdil še, da ljudi ne rabi biti strah letenja. “Letenje je varnejše kot obisk trgovine,” je prepričan.

 

 STA
Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button