GlasbaZdravjeZnanost

Kako petje (pozitivno) vpliva na naše zdravje?

Poješ v zboru, si samozavesten pevec, ali poješ le pod tušem? Ne glede na to, kakšne vrste pevec si, ima petje veliko pozitivnih učinkov na tvoje telo. Preveri katere!

Ljudje radi pojemo. Ne glede na to, ali poznamo melodijo in besedilo se zdi, da je v petju nekaj zdravilnega.
Ob vsem tem pa o zdravilnem učinku petja obstajajo tudi znanstveni dokazi. Petje dobro učinkuje na našo dušo in telo. V nadaljevanju si bomo podrobneje pogledali, kako petje koristi našemu fizičnemu in duševnemu zdravju.

1. Lajša stres

Zdi se, da petje blaži stres. Študija iz leta 2017 je merila količino kortizola, stresnega hormona v slini udeležencev pred in po petju. Raziskovalci so ugotovili, da je bila količina kortizola po petju manjša, kar kaže na to, da so se ljudje počutili bolj sproščene, po tem, ko so zapeli. V raziskavi so ugotovili tudi, da petje zmanjšuje raven stresa ne glede na to, ali so udeleženci peli v skupini ali sami.

Obstaja pa manjša zanka: kortizol se zniža samo, če pojemo na mestu, ki nas ne vznemirja. Podobna študija je testirala ravni kortizola v slini po pevskem nastopu in ugotovila, da so se ravni kortizola v tem scenariju zvišale.

petje, glasba, zdravje, telo, pevci
Petje lahko pomaga zmanjševati stres.

2. Spodbuja delovanje imunskega sistema

Obstaja nekaj dokazov, da lahko petje okrepi naš imunski sistem in nam pomaga pri boju proti boleznim.
Nekoč so znanstveniki primerjali učinke petja z učinki preprostega poslušanja glasbe. V dveh ločenih sejah so udeleženci raziskave peli ali poslušali glasbo.

Tisti, ki so peli, so pokazali višjo raven imunoglobulina A, protitelesa, ki ga naše telo izloča za pomoč pri obrambi pred okužbami. Poslušanje glasbe (brez petja) je zmanjšalo stresne hormone, ni pa spodbudilo delovanja imunskega sistema telesa.

3. Zviša prag bolečine

Ko pojemo v skupini, ne glede na to, ali gre za velik zbor ali manjšo skupino, dejanje kolektivnega petja povzroči, da naše telo sprošča endorfine. To so hormoni, ki lahko pomagajo spodbujati pozitivne občutke in celo spremenijo vaše dojemanje bolečine.

Znanstveniki ugotavljajo, da ne samo glasba, ampak za povečanjem tolerance bolečine stojijo tudi občutki družbene povezanosti.

4. Lahko pomaga pri smrčanju

Redno petje lahko spremeni način našega dihanja. Tudi ko ne pojemo. Po nekaterih raziskavah ljudje, ki pojejo, ali igrajo pihala, smrčijo manj kot splošna populacija.

5. Izboljša delovanje pljuč

Ker petje vključuje globoko dihanje in nadzorovano uporabo mišic v dihalnem sistemu, je lahko koristno za nekatera pljučna in dihalna stanja. Študije so pokazale, da lahko dihalne tehnike, ki se uporabljajo pri petju, koristijo ljudem z naslednjimi stanji:

  • kronična obstruktivna pljučna bolezen,
  • astma,
  • cistična fibroza,
  • multipla skleroza.

Čeprav petje ne zdravi ali ozdravi nobenega od teh stanj, ti morda ne bo koristilo pridobivanje moči dihalnih mišic.

Petje poveča tudi količino kisika v krvi. Poleg koristi za pljuča imajo pevci tudi izboljšano razpoloženje in večji občutek družbene povezanosti.

6. Pomaga pri žalosti

Skupinsko petje ne pomaga samo pri fizičnih bolečinah. Lahko pomaga tudi pri čustveni bolečini. Znanstveniki ugotavljajo, da se pri pevcih, ki pojejo v zboru in se soočajo z občutki žalosti ali celo depresije, tovrstni občutki niso poslabšali. Še več, njihovo počutje se je začelo izboljševati.

Pravzaprav so zborovski pevci med 12-tedensko študijo in po njej občutili postopno izboljševanje svoje samozavesti. Raziskovalci so ugotovili, da je lahko skupinsko petje dobra izbira za ljudi, ki potrebujejo dodatno podporo v času žalovanja.

petje, glasba, zdravje, telo, pevci
Petje v zboru ali v skupini lahko pomaga tudi pri žalosti.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button