Zdravje

Dan boja proti aidsu: 1. decembra si pripni rdečo pentljo

Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS) in študentski klubi vsako leto obeležujejo dan boja proti aidsu s projektom Varno s ŠKIS-om. Tudi letos bodo študentski klubi 1. decembra ozaveščali o tej bolezni v svojih lokalnih okoljih, Zveza ŠKIS pa v Ljubljani na Prešernovem trgu.

V Sloveniji in po svetu živi vse več ljudi, ki so okuženi z virusom HIV. Zato Svetovni dan boja proti aidsu prinaša sporočilo upanja, strpnosti, solidarnosti in razumevanja do okuženih. Hkrati ljudi informira in ozavešča o pomenu varne spolnosti, da bi zmanjšali število okuženih. Rdeča pentlja je mednarodni simbol podpore in solidarnosti, z nošenjem le-te pa izražamo podporo obolelim in prizadetim.

Zveza ŠKIS z dolgoletnim projektom Varno s ŠKIS-om sporoča, da se tudi mladi zavedajo pomena varne spolnosti in izraža solidarnost do obolelih.

Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu, ki ga obeležujemo 1. decembra, se vsako leto aktivirajo tudi študentski klubi po Sloveniji. Ti v podporo obolelim opozarjajo in ozaveščajo o tej bolezni v svojih lokalnih okoljih. Klubi v okviru projekta Varno s ŠKIS-om ozaveščajo o tem, kaj bolezen povzroča, kako se virus HIV prenaša, kako lahko okužbo preprečimo, in o tem, kako zelo pomembna je uporaba zaščite pri spolnih odnosih. Letos pa bo na ta dan o tem ozaveščala tudi Zveza ŠKIS na Prešernovem trgu v Ljubljani. 

V sodelovanju z Zvezo ŠKIS, študentski klubi v svojih lokalnih okoljih pripravijo akcije deljenja rdečih pentljic, brošur ter kondomov. Letos pri akciji sodelujejo mnogi študentski klubi po vsej Sloveniji. Zanimanje klubov za izvedbo projektov s socialnega in zdravstvenega področja je vse večje, kar se kaže tudi v vsakoletnem doseganju rekordnega števila sodelujočih pri projektu.

Sorodni članki

Back to top button