ZdravjeŽivljenjski slog

Ne moreš spati? Odkrij, kaj je verjetno krivo za tvojo nespečnost

Je ura 3.00 zjutraj in še vedno ne moreš zaspati? Brskaš po telefonu in računaš, čez koliko časa se moraš zbuditi? Ne skrbi preveč, saj je pogosto prav to razlog za nespečnost. Umiri se in končno boš dobil nekaj počitka.

Za vse, ki se spopadate s težavami spanja, je pomembno vedeti, da stres zaradi pomanjkanja spanja lahko enako močno vpliva na nas kot fizična bolečina. Strokovnjaki nas ves čas opominjajo, kako ključen je dober spanec za naše počutje. Pomanjkanje spanja je lahko namreč povezano z depresijo, tesnobo, oslabljenim imunskim sistemom, srčnimi težavami in celo povečanim tveganjem za poškodbe. Z zanemarjanjem spanja torej škodimo samemu sebi.

Kako stres vpliva na spanje?

Visoka raven stresa lahko samo poslabša naš spanec. Torej, če se preveč obremenjuješ ali nenehno preverjaš svoje vzorce spanja, ti to ne bo nič koristilo. V medijih je toliko strahu glede tega, kako te lahko pomanjkanje spanja ubije ali povzroči ‘zblaznitev‘, da je spanje postalo kot nekakšno tekmovanje. Naprave za spanje in naprave, ki merijo naš spanec, so popolnoma neuporabne. Skrb za spanec je zato morda največji sovražnik spanja.

spanje, nesprečnost, postelja
Če se preveč obremenjuješ s tem, da ne moreš zaspati, je vrjetnost, da boš dejansko zaspal, še manjša.

Premagovanje tesnobe je ključ do dobrega spanca

Strokovnjaki poudarjajo, da ti tesnoba zaradi spanja nikoli ne bo pomagala dejansko zaspati. Ko nekdo slabo spi, ta tesnoba samo še poslabša zadevo. Spanje je normalen biološki proces, kateremu se ne moremo izogniti – tudi največji nespečneži bodo enkrat zaspali. Vedno si moramo zagotoviti, da bomo dobro spali, a problem je pogosto v tem, da se s tem preveč obremenjujemo. V takih primerih moraš prenehati razmišljati o tem, saj ti to ne koristi.

spanje, nesprečnost, postelja
Umiri se in o spancu poskušaj čim manj razmišljati.

Včasih si je skoraj nemogoče zagotoviti dovolj spanja. Spanju bi morali dajati prednost, a seveda v mejah normale. Vedeti moramo, da naši naravni ritmi spanja delujejo v 90-minutnih intervalih. Če nisi zaspan, vstani in počni nekaj drugega, dokler ne boš postal zaspan. Ne skrbi in ne misli preveč, da je konec sveta, ker ne moreš zaspati. Če ne zaspiš v 20 minutah, se ni smiselno sekirati. Samo vstani in zapusti spalnico ter pol ure počni nekaj drugega.

Nihče še ni umrl zaradi pomanjkanja spanja. Tudi največji nespečneži bodo enkrat zaspali in se dobro naspali. Ne gre za tekmovanje, kako dolgo spiš, ampak kako se počutiš.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button