SpekterŠport

Bodimo gospodarji svojih teles

Ženske tega stoletja imajo v povprečju za 20 centimetrov širši obseg trebuha.

Evolucija debelosti

Je naključje, da imajo današnje ženske povprečno za 20 centimetrov širši obseg trebuha kot ženske iz prejšnjega stoletja? Je naključje, da se obseg pasu statistično povečuje povsod? Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je poudarila podatek, da se je incidenca debelosti v zadnjih 28 letih kar podvojila. Predebeli pa postajajo tudi ljudje v državah v razvoju. Študije, ki jih v organizaciji redno izvajajo, kažejo, da naj bi bilo v letu 2015 že 2,3 milijarde debelih in 400 milijonov predebelih. Leta 2011 so v OZN objavili, da neprenosljive bolezni (srčne bolezni, sladkorna bolezen, rak) mnogo bolj ogrožajo prebivalstvo kot nalezljive bolezni. Kakšna je situacija danes? Žal, še slabša …

Naključja, ki to niso

V obdobju od leta 1960 do danes smo se moški in ženske v povprečju »otežili« za 18 kilogramov. Ob tem pa se je treba zavedati neizbežnega dejstva, da ljudje ne umirajo zaradi debelosti kot take, temveč zaradi njenih posledic. Noben patolog namreč ne zabeleži v obdukcijskem zapisniku »debelost«, ampak »odpoved srca«, »kap«, »diabetes«, »jetrna ciroza« …

Raziskave potrjujejo, da se s starostjo delež maščobe na telesno maso povečuje – pogosteje pri ženskah kot pri moških. Žal pa marsikdo to preprosto sprejme kot neizogibno dejstvo staranja. A dejstvo je, da z rastjo naših trebuhov rastejo tudi zdravstvene težave. Torej, kaj lahko storimo?

Rešitev zoper debelost obstaja

Izhodišče je pravzaprav zelo preprosto: imeti telesno težo pod nadzorom oziroma shujšati. Dejstvo, ki ga potrjujejo na ves glas vsi strokovnjaki, je – sprememba načina življenja. To pa ne pomeni »biti na dieti«, temveč pomeni uravnoteženo prehrano, skrbno in premišljeno sestavljena živila v obroku. Ključ do življenjske energije je v sinergiji uravnotežene prehrane in telesne vadbe. Nedavno sem ujel pogovor dveh deklet na fitnesu, v katerem je prva ponosno zaupala, da skuša jesti bolj zdravo, ob kar se je druga takoj obregnila: »A si na dieti?«

Zelo osvežujoče je dejstvo, da se lahko napredek oz. pozitivni rezultati poznajo že v zelo kratkem času. To je možno pri vseh oblikah pretirane zamaščenosti, a le pod pogojem, da začne oseba zmerno prilagajati svoje gibanje in prehrano. Rešitve na kratek rok ni! Težava nastopi namreč vsakič, ko se oseba sooči z dejstvom, da mora redno telesno aktivnost in uravnoteženo prehrano vzeti za svoje, jih implementirati v svoj vsakdan ter se gibati in premišljeno prehranjevati VSA nadaljnja leta svojega življenja.

Vedno je pravi čas

gospodarji svojih teles, ženske, debelost, Evolucija debelosti,

Biti aktiven, ne pretežek, se počutiti dobro v svoji koži, hujšati, biti brez bolečin … vse to in še več so misli, ki rojijo po glavi tisočim in tisočim. Kaj narediti in na koga se obrniti?

V fitnes centrih so zaposleni strokovnjaki, ki se vam popolnoma posvetijo, vam prisluhnejo in na osnovi vaše življenjske zgodbe (prehranske in vadbene, seveda) sestavijo program za kakovostnejši jutri. Za boljše počutje, več energije, izgubo telesne teže, oblikovanje in učvrstitev kritičnih predelov telesa, za boljšo samopodobo. Namesto da se predamo in prilagodimo »novim« standardom, ki nas nepreklicno pehajo in obsojajo na umiranje po obrokih, na počasno mučenje in izgubljanje življenjskih funkcij in vitalnosti, je mogoče pametneje, da se vrnemo v obdobje prednikov: saj vse manj pešačimo, smo odvisniki od avtomobilov, jemo hrano vprašljive kakovosti (zahodni način prehranjevanja se je zaredil v vse pore in prevzel vodilno vlogo globalnega načina prehranjevanja), stres pa je postal naš vsakdanjik … Raziskave so pokazale, da je stres največji razlog za nabiranje maščob okoli trebuha.

Marketinški nategi

Torej? Na debelost lahko vpliva vsak posameznik. Kako? Premišljena in pestra izbira uravnoteženih živil in redna telesna aktivnost – nujno je treba torej prilagoditi način življenja oz. življenjski slog. Nič pravzaprav, česar že tako ne bi vedeli, kajne? A žal je samo to preprosta, pa čeprav neprivlačna resnica. Nobena čudežna tabletka ali čudežna dieta ne bo tega naredila namesto vas. Vse, kar se pod sloganom »hujšanje« prodaja kot »hiter napredek v zelo kratkem času«, je velika marketinška (žal še zmeraj zelo uspešna) potegavščina.

Ključ do uspeha?

Torej prenehajte z nesmiselnimi dietami in se umirite. Začnite se kakovostno prehranjevati in redno vaditi. Gre za rešitvi, ki sta zaklad za vaše telo, možgane in preostanek življenja. Sta najboljši možni investiciji: vložek vase namreč prinaša zagotovljene rezultate in zadovoljstvo na dolgi rok.

 

Marko GERŠAK, dopisnik
Gregor GOMBOC

Sorodni članki

Back to top button