KulskoŠport

Za Jordanov dres iz njegovega zadnjega NBA finala si obetajo pet milijonov

Za dres, ki ga je nekdanji košarkarski zvezdnik Michael Jordan nosil v finalu lige NBA leta 1998, se bodo lahko septembra kupci borili na dražbi. Pri dražbeni hiši Sotheby's ocenjujejo, da bi lahko za dres iztržili okoli pet milijonov ameriških dolarjev.

Jordanov dres s številko 23, ki ga je nosil na prvi tekmi takratnega finala proti Utah Jazz, bo tako šele drugi, ki bo pristal na dražbi. Velika večina dresov s finalnih tekem namreč ostaja v zasebni lasti zdaj 59-letnega šestkratnega zmagovalca lige NBA s Chicago Bulls. Enega od dresov je sicer Michael Jordan poklonil muzeju Smithsonian oziroma tamkajšnjemu oddelku za počastitev afroameriške zgodovine in kulture.

“Sezona 1997/98 je morda ena najbolj priljubljenih med navijači Michaela Jordana, saj je bil takrat Michael na vrhuncu svojih sposobnosti. Obenem je razumel, da tista sezona predstavlja zadnjo priložnost za osvojitev naslova prvaka NBA s Chicago Bulls,” je v sporočilu za javnost dejal Brahm Wachter, vodja oddelka za sodobne zbirateljske predmete pri Sotheby’s.

Dres bo najprej na ogledu v Montereyu v Kaliforniji, preden ga bodo dostavili v New York. Tam bo navijačem za ogled na voljo med 6. in 14. septembrom, ko bo potekala spletna dražba.

Predvidevajo, da bo dres prodan za manj kot dres Maradone

Pri dražbeni hiši ocenjujejo, da bo novi lastnik Jordanovega dresa odštel okoli pet milijonov ameriških dolarjev, kar pa je precej manj od rekorda oziroma zneska, ki so ga iztržili za dres Diega Armanda Maradone. Tega je pokojni Argentinec nosil na tekmi proti Angliji, proti kateri je zadel s tako imenovano “božjo roko” na nogometnem SP leta 1986. Zanj je anonimni kupec letos maja odštel 9,3 milijona ameriških dolarjev.

Edini del Jordanove opreme, ki je bil kdajkoli razpoložljiv na dražbi je bil par športnih copat. Tega je leta 2019 za 1,5 milijona dolarjev kupil francosko-izraelski podjetnik Patrick Drahi.

Jordan je večino svoje kariere igral za Chicago, s katerim je v letih 1991, 1992 in 1993 ter nato po prvi upokojitvi še v letih 1996, 1997 in 1998 osvojil naslov prvaka v ligi NBA. Nato se je leta 2001 po drugi upokojitvi vrnil še za dve sezoni in igral za Washington Wizards.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button