Življenjski slog

Kako reči “ne” vljudno in odločno v vsaki situaciji

Preudarno ravnanje s časom, energijo in duševnim zdravjem je ključnega pomena. Pogosto je težko postaviti meje, vendar je to nujno za ohranjanje ravnovesja v življenju. Tukaj je nekaj nasvetov, kako reči "ne" in postaviti meje.

Vsi vemo, kako se počutimo, ko mislimo, da moramo reči “da” na vse. Verjetno to počnemo zato, ker se počutimo neprijetno, če nekomu kdaj rečemo “ne”.

Zakaj je težko nekoga zavrniti?

Strokovnjaki pravijo, da vsi želimo biti ljubljeni, cenjeni in si želimo, da nas drugi potrebujejo, kar pogosto pomeni, da moramo reči “da”. Bojimo se zavrnitve ali razočaranja drugih. Odnos s tistim, ki prosi, igra veliko vlogo pri tem, kako obvezano se počutite. Reči “ne” svoji materi je drugače kot reči neznancu v telovadnici, da še nisi končal z utežmi. Poleg tega mnogi izmed nas preprosto nismo bili naučeni, kako reči “ne”.

pogovor, kako reči "ne"
Vsi se kdaj znajdemo v situaciji, ko nam je težko reči “ne”.

Kdaj reči “ne”?

Strokovnjaki svetujejo, da si vzameš čas za določitev svojih vrednot in prioritet. Če na primer želiš napredovati v službi, boš kdaj moral reči “ne” določenim družinskim obveznostim. Če je pa tvoja prioriteta družina, boš moral reči “ne” šefu.

Kako vljudno zavrniti prošnjo:

  • Hvala za ponudbo, a jo moram zavrniti.
  • Cenim, da ste pomislili name, a žal ne morem.
  • Z veseljem bi prišel, a imam že druge načrte.
  • Hvala za priložnost, vendar moram reči ne.
  • Žal mi je, ampak ne bo šlo.
pogovor, kako reči "ne"
Povsem normalno je, da kdaj kakšno prošnjo zavrneš.

Kako reči “ne”?

Bodi pozoren in ne zavlačuj preveč, saj dlje kot čakaš, težje je reči “ne”. Če pa resnično ne veš, kaj odgovoriti, ko ti nekdo izreče prošnjo, lahko rečeš: “Naj premislim in vam sporočim v enem dnevu.” Ne zapletaj se preveč in se potrudi, da bo tvoj odgovor kratek in jedrnat. Eden ali dva stavka sta dovolj, da naslovniku predaš svoje sporočilo. Če se počutiš resnično neprijetno, ker si nekoga zavrnil, bodi prijazen. Daj mu kompliment in negativno sporočilo umesti med dve pozitivni.

Najboljši nasvet je, da preprosto začneš prošnje zavračati in rečeš “ne”, če tako čutiš. Sčasoma boš postal boljši v tem in se boš zagotovo počutil bolje, ko boš svoj čas in energijo namenil stvarem, ki so ti resnično pomembne.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button