Tehnologija

Raziskovalci UM za projekt COVID.SI pridobili podporo Microsofta

Raziskovalcem in prostovoljcem, ki so se povezali v slovenskem projektu "COVID.SI – Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu", so odslej na voljo računalniške zmogljivosti Microsoftove vodilne platforme v oblaku Azure.

Za izvedbo projekta, zasnovanega za analizo kemijskega prostora, ki bi ga lahko uporabili pri razvoju zdravil za COVID-19, so ključnega pomena računalniške zmogljivosti, ki jih sedaj dopolnjujejo vrhunska Microsoftova podatkovna središča. Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, podjetje IntelliMol in Microsoft so prav tako vzpostavili dolgoročno sodelovanje. Microsoft je projektu namenil računalniške zmogljivosti platforme Azure v okviru programa Microsoft AI for Health.

S projektom COVID.SI v skupen boj proti koronavirusu

Slovenski projekt COVID.SI – Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu je odprta pobuda skupnosti raziskovalcev in prostovoljcev. Ćlani želijo prispevati k znanju o novem koronavirusu in koronavirusni bolezni 19. V okviru projekta iščejo male molekule.  Molekule, ki kažejo potencial, da se vežejo s proteinskimi receptorji in zavrejo procese, ključne za delovanje virusa. V okviru projekta je bila razvita programska oprema, ki si jo lahko vsakdo namesti na svoj računalnik in tako pomaga pri iskanju zdravila. Zmogljivosti tega distribuiranega računalništva sedaj dopolnjuje tudi Microsoftova platforma v oblaku Azure.

 

 UM
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button