NoviceZnanost

Na glavniku iz slonovine odkrili 3700 let star napis o ušeh

V Izraelu so tamkajšnji raziskovalci na glavniku iz slonovine našli 3700 let star napis. To je najstarejši zapis v kanaanskem jeziku, ki so ga doslej našli v Izraelu, je  sporočila Hebrejska univerza v Jeruzalemu.

“Naj ta zobec izkorenini uši v laseh in bradi,” pravi napis na glavniku, ki je datiran približno 1700 let pred našim štetjem.

“Napis je neposreden dokaz uporabe abecede v vsakdanjem življenju pred približno 3700 leti. To je mejnik v zgodovini človeške sposobnosti pisanja,” je sporočil arheolog z univerze v Jeruzalemu Josef Garfinkel, ki je sodeloval pri izkopavanjih.

Kot je še povedal, napis na glavniku kaže, da so uši imeli tudi ljudje, ki so imeli visok družbeni status. Slonovina je bila v tistih časih zelo dragocen material. Mali glavnik meri približno 3,5 krat 2,5 centimetra in so ga našli že leta 2017. Sam napis na glavniku so odkrili šele letos.

V Izraelu so sicer že prej odkrili posamezne besede v kanaanskem jeziku, a doslej nikoli celotnega smiselnega stavka. Abeceda kanaanskega jezika je nastala okoli leta 1800 pred našim štetjem. Ta danes izumrli jezik sodi med semitske jezike in je soroden hebrejščini.

STA
France24

Sorodni članki

Back to top button